Meet the Chemistry Top Talents: Annemarie Maan

In deze column stelt een chemie toptalent zich voor en neemt je mee in de wereld van de ‘Chemistry Top Talents Community’. Dit beurzenprogramma van de VNCI is gericht op het verbinden van bedrijven, studenten en universiteiten. Het doel? Meer doorstroom van chemie toppers naar het bedrijfsleven, die vervolgens innovatieve oplossingen ontwikkelen voor een duurzame toekomst. In de afgelopen 5 jaar hebben we al 81 toptalenten vanuit 11 universiteiten gekoppeld aan 29 chemiebedrijven.

 

 
Ik ben Annemarie Maan, tweedejaars masterstudent Scheikunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na het behalen van mijn Scheikunde bachelordiploma was ik toe aan iets nieuws, iets uitdagends. Met het achterliggende idee 'niet geschoten is altijd mis', besloot ik me aan te melden voor de VNCI Topsector Chemiebeurs. Na de selectieprocedure werd ik uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek bij AkzoNobel in Deventer. Na een tijdje billen knijpen, hoorde ik tot mijn grote verbazing dat ik zowaar de beurs had gekregen. En ik dus de mogelijkheid kreeg om ervaring op te doen bij een groot en veelzijdig bedrijf als AkzoNobel. Sterker nog: mijn stage bij het sponsorbedrijf is me zo goed bevallen, dat ik er in de toekomst graag zou willen werken. Maar wel na het behalen van mijn PhD.

Verdieping
Tijdens mijn tweejarige masteropleiding Scheikunde heb ik me aan meerdere extracurriculaire activiteiten gewaagd. Zo heb ik een prachtige 3-weekse reis naar Japan georganiseerd en was ik lid van de opleidingscommissie, om zo de kwaliteit van ons scheikunde programma te waarborgen. Daarnaast heb ik meerdere activiteiten georganiseerd. Een chemie PubQuiz tijdens een van de VNCI Topsector Chemiebeurs bijeenkomsten, maar ook de eindevaluatie met alle deelnemende sponsorbedrijven en universiteiten. Het organiseren van dergelijke evenementen vergt veel tijd en inspanning, aangezien je met veel factoren rekening moet houden. Echter, omdat de organisatie van een succesvol evenement je motivatie en zelfvertrouwen een enorme boost geeft, kan ik het iedereen aanraden.

Waarde Chemiebeurs
De chemiebeurs heeft me de mogelijkheid gegeven om te groeien. Mijn eigenwaarde en mijn netwerk werden groter, maar ook op sociaal gebied heb ik stappen gezet. Ik ben veel flexibeler geworden en heb dingen gedaan die ik normaal niet snel zou doen. Ik heb ontzettend interessante gesprekken gevoerd met andere VNCI Topsector Chemiebeursstudenten, maar ook met de contactpersonen en werknemers van verscheidene sponsorbedrijven. Daarnaast heeft de chemiebeurs me het inzicht gegeven dat ik het toepassingsgerichte onderzoek van een bedrijf prefereer boven het fundamentele academische onderzoek, iets wat ik nooit had gedacht vóór ik aan mijn master begon.

Dus voor alle knappe koppen en strebers die nog twijfelen om zich aan te melden voor de VNCI Topsector Chemiebeurs: ik raad het jullie aan! Spring eens in het diepe, en ondervind wat je op de weg naar boven allemaal kunt leren.

Bekijk hier de vlog dieTop Talent Annemarie Maan maakte over het 'echte' werk:

 

Haal toptalent binnen met de VNCI Chemiebeurs
Interesse in het beurzenprogramma? Neem contact op met Onno de Vreede, Hoofd Innovatie & Human Capital.