Samenwerkende partijen: geef Circulaire Plastic Tafel een stevig mandaat
Het kabinet moet ruimte geven voor een gedragen en toekomstgericht plan voor circulaire plastics. Dat is de gezamenlijke oproep van samenwerkende bedrijven uit de kunststofketen, waaronder de VNCI, in aanloop naar het Commissiedebat Circulaire Economie, dat woensdag plaatsvond.
De Tweede Kamer heeft het kabinet in maart via een motie opgeroepen om een Circulaire Plastic Tafel in te richten. Samenwerkende partijen uit de kunststofketen (naast VNCI, VNO-NCW, Plastics Europe, Vereniging Afvalbedrijven, FNLI, NRK en Verpact) vragen nu om duidelijke spelregels: de tafel moet een concreet mandaat krijgen en toewerken naar een realistisch én ambitieus resultaat.
Draagvlak hele keten
Volgens de partijen is het cruciaal dat de Circulaire Plastic Tafel kan werken aan een alternatief, samenhangend en toekomstgericht plan dat wél op draagvlak van de hele keten kan rekenen. Alleen dan ontstaat perspectief voor bedrijven om te investeren in innovaties die nodig zijn om aan de milieu- en klimaatdoelen te voldoen.
Geen onomkeerbare besluiten
Daarom roepen zij het kabinet op om voorlopig geen onomkeerbare besluiten te nemen over de nationale circulaire plastic norm of een eventuele heffing. “Laat de tafel eerst haar werk doen binnen de afgesproken kaders,” stellen zij. “De Tweede Kamer moet dan een weloverwogen beslissing kunnen nemen op basis van de uitkomsten.”
Circulair Plastic Akkoord
De samenwerkende partijen zijn ervan overtuigd dat de productie en gebruik van circulaire plastics kunnen worden opgeschaald door in het beleid naar álle delen van de kunststofketen te kijken. En daarmee de capaciteitsopbouw en business case te verbeteren. De inzet voor de Plastic Tafel is om met alle partijen te werken aan een Circulair Plastic Akkoord met daarin een opbouwpad voor een duurzame plasticketen in Nederland en Europa. Met daarbij door een samenhangend pakket circulaire klimaatregelen.
Lees hier de gezamenlijke inbreng van samenwerkende bedrijven in de plastic keten.
Lees hier het Manifest Circulair Plastic Akkoord en de beleidsaanbevelingen.