NLEN(X) Sluiten

        

NL EN

Ledennet

Naaste pagina's

  Onderliggende pagina's

   Milieu   Milieu

   De chemische industrie speelt een belangrijke rol in de oplossing van wereldwijde vraagstukken op milieugebied. Zij staat aan de basis van oplossingen voor bijvoorbeeld energiebesparing (isolatie gebouwen, lichtere en energiezuinigere auto’s, energiezuinige verlichting en wasmiddelen die bij lage temperaturen werken), producten die zorgen voor minder uitstoot (katalysatoren en roetfilters) en oplossingen voor de drinkwatervoorziening (waterbehandelingsproducten).

   Innovaties in de chemische industrie zorgen daarnaast voor een langere levensduur van producten waardoor minder afval ontstaat. Denk aan de ontwikkeling van verpakkingsmateriaal dat groente en fruit langer houdbaar houdt en autobanden die minder snel slijten.

   Milieu-impact

   De activiteiten van de chemische industrie hebben invloed op het milieu. De Nederlandse chemische industrie zet zich hard in om haar milieu-impact te verminderen. En met succes. Zo heeft zij:

   • haar energie-efficiency met 30% verbeterd sinds 1990
   • sinds 1990 de uitstoot verminderd met bijna 90% op het gebied van zwaveloxiden (SO2) en een reductie van circa 70% van zowel stikstofoxiden (NOx), als niet-methaan Vluchtige organische stoffen (NMVOS) gerealiseerd
   • tussen 2005 en 2012 de CO2-uitstoot met 11% verminderd

   Clusteraanpak

   De VNCI ondersteunt de zogenaamde clusteraanpak die leidt tot milieu- en energiebesparingen. Hierbij werken bedrijven samen met bedrijven in hun directe omgeving en in de productketens. Voorbeelden hiervan zijn het leveren van restwarmte aan de buurman (bedrijf of woonwijk), het delen van voorzieningen (zoals een gezamenlijke waterzuiveringsinstallatie en stoominfrastructuur) en het gezamenlijk aanvoeren van grondstoffen en afvoeren van producten over water.

   Wil de Nederlandse chemische industrie een bijdrage kunnen blijven leveren aan het verminderen van haar voetafdruk op het milieu en zich kunnen richten op innovatieve milieu-oplossingen, dan zijn adequate wetgeving en een Europees gelijk speelveld noodzakelijk. De VNCI maakt zich hier dan ook sterk voor, zowel in Nederland als in Europa.

   Contactpersoon

   Foto

   Peter Bareman
   Hoofd Veiligheid & Gezonde Werkomgeving
   070 - 337 87 39
   Contact

   Telefoon: 070 337 87 87
   Fax: 070 320 39 03
   E-mailadressen

   Postadres
   Postbus 443
   2260 AK  Leidschendam

   Bezoekadres
   Castellum, ingang C
   Loire 150
   2491 AK  Den Haag

   Perscontact
   Woordvoerder: Roderik Potjer, Hoofd Communicatie & Public Affairs
   Telefoon: 070 337 87 30
   E-mail: potjer@vnci.nl

   Inschrijven voor de nieuwsbrief

   Lees de Chemie Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van de VNCI.

   Er is een fout opgetreden bij het opslaan van uw gegevens
   U bent succesvol ingeschreven
   U bent succesvol uitgeschreven
   Een ogenblik geduld a.u.b. uw aanvraag wordt verwerkt.

   all rights reserved 2017