NLEN(X) Sluiten

        

NL EN

Ledennet

Naaste pagina's

  Onderliggende pagina's

   Energie en grondstoffen   Energie en grondstoffen

   Energie is voor de chemische industrie een belangrijke kostenpost. Om deze kosten te beheersen, investeren chemische bedrijven vanouds veel in energiebesparing. Ook met de ontwikkeling van energie-efficiënte producten, zoals isolatiematerialen, lichtere voertuigen, verpakkingen en efficiëntere wasmiddelen, leveren zij een belangrijke bijdrage aan energiebesparing. Hiermee levert de chemische industrie een aanzienlijke bijdrage aan de oplossing van het klimaatprobleem.

   Internationale concurrentiepositie

   Willen ook Nederlandse chemische bedrijven hun bijdrage blijven leveren en daarmee hun concurrentiepositie in de wereld behouden, dan is adequate wetgeving op het gebied van energie en grondstoffen een must. De chemische industrie wordt momenteel namelijk geconfronteerd met een verstoring van de internationale concurrentiepositie waar het gaat om de kosten van energie en grondstoffen. De beschikbaarheid van schaliegas in de Verenigde Staten heeft de concurrentiepositie van bedrijven daar sterk verbeterd ten opzichte van energie-intensieve industrieën in Europa (Nederland) en het Europese (Nederlandse) vestigingsklimaat in algemene zin.

   Juist de chemische industrie wordt naast de hogere energiekosten ook hard geraakt door de prijsverschillen van gas als grondstof waardoor een ongelijk speelveld is ontstaan op het gebied van energie- en grondstofkosten. Hiervoor moeten de komende tijd in Europa en in overleg met de Nederlandse overheid aanvullende oplossingen worden gecreëerd, teneinde tot een positief investeringsklimaat te komen.

   Nationaal Energieakkoord

   De VNCI ondersteunt het Nationaal Energieakkoord voor duurzame groei waarover partijen in de SER in 2013 overeenstemming hebben bereikt, maar houdt ook grote zorgen: het akkoord geeft slechts ten dele antwoord op de concurrentieproblemen waarmee de chemische industrie momenteel wordt geconfronteerd. De VNCI blijft daarom actief inzetten op alles wat de concurrentiepositie van de chemie op korte en middellange termijn kan versterken.

   Contactpersoon

   Foto

   Reinier Gerrits
   Hoofd Energie & KLimaat
   070 - 337 87 25
   Contact

   Telefoon: 070 337 87 87
   Fax: 070 320 39 03
   E-mailadressen

   Postadres
   Postbus 443
   2260 AK  Leidschendam

   Bezoekadres
   Castellum, ingang C
   Loire 150
   2491 AK  Den Haag

   Perscontact
   Woordvoerder: Roderik Potjer, Hoofd Communicatie & Public Affairs
   Telefoon: 070 337 87 30
   E-mail: potjer@vnci.nl

   Inschrijven voor de nieuwsbrief

   Lees de Chemie Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van de VNCI.

   Er is een fout opgetreden bij het opslaan van uw gegevens
   U bent succesvol ingeschreven
   U bent succesvol uitgeschreven
   Een ogenblik geduld a.u.b. uw aanvraag wordt verwerkt.

   all rights reserved 2017