NLEN(X) Sluiten

        

NL EN

Ledennet

Naaste pagina's

  Onderliggende pagina's

   Economie   Economie

   De Nederlandse chemie behoort nog steeds tot de wereldtop. Dat komt met name door de productie van hoogwaardige materialen, onze grote kennis van biotechnologie, katalyse en duurzame processen, maar ook innovatie op het vlak van procestechnologie. Het economisch wereldbeeld is echter razendsnel aan het verschuiven en nieuwe concurrentie doet zijn intrede.

   Concurrentiepositie

   De opkomst van China als exporteur van chemicaliën, de toegenomen activiteiten van het Midden-Oosten op het gebied van ‘specialty chemicals ’ en de snelle opkomst van schaliegas als grondstof en energiebron, hebben de mondiale concurrentieverhoudingen in de chemische industrie op hun kop gezet. De lage gasprijzen in de VS, gevolg van de beschikbaarheid van schaliegas, hebben enorme consequenties voor de chemische industrie in Nederland en andere EU-lidstaten met een omvangrijke chemische industrie. Uit onderzoek van de VNCI en Deloitte blijkt dat door deze trends en de daardoor verstoorde concurrentieverhoudingen bijna 30% van de werkgelegenheid en bijna 50% van de omzet in de chemische industrie in Nederland in gevaar is. Lees meer over de concurrentiepositie van de Nederlandse chemie

   Versterken chemische sector

   Bovenstaande maakt de rol van de VNCI als schepper van de juiste randvoorwaarden voor de chemische industrie in Nederland meer dan ooit duidelijk. Met haar visie op mondiale trends, de grondige kennis van de sector in combinatie met een uitgebreid netwerk op zowel lokaal, regionaal, landelijk als Europees niveau, weet de VNCI de juiste verbindingen te leggen en de chemische sector in Nederland te versterken en voor te bereiden op de gewijzigde concurrentieverhoudingen.  

   Zo heeft het kabinet op aandringen van de VNCI en in overleg met de sector besloten tot een gezamenlijke aanpak om de chemie in Nederland door de zware economische periode te loodsen. Deze aanpak is aanvullend op het aanwijzen van de chemiesector tot zogenaamde Topsector Chemie door het kabinet. Chemie is nog steeds de motor achter de groei van bedrijvigheid en verduurzaming van de Nederlandse samenleving en moet dat ook blijven, vindt het kabinet. VNCI-bestuurder Gerard van Harten is het boegbeeld van de Topsector Chemie.

   Contactpersoon

   Foto

   Rein Coster
   Hoofd Ondernemerschap
   070 - 337 87 18
   Contact

   Telefoon: 070 337 87 87
   Fax: 070 320 39 03
   E-mailadressen

   Postadres
   Postbus 443
   2260 AK  Leidschendam

   Bezoekadres
   Castellum, ingang C
   Loire 150
   2491 AK  Den Haag

   Perscontact
   Woordvoerder: Roderik Potjer, Hoofd Communicatie & Public Affairs
   Telefoon: 070 337 87 30
   E-mail: potjer@vnci.nl

   Inschrijven voor de nieuwsbrief

   Lees de Chemie Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van de VNCI.

   Er is een fout opgetreden bij het opslaan van uw gegevens
   U bent succesvol ingeschreven
   U bent succesvol uitgeschreven
   Een ogenblik geduld a.u.b. uw aanvraag wordt verwerkt.

   all rights reserved 2017