Emmen


 

Profiel
Klein maar fijn, dat definieert het chemiecluster in en rondom Emmen. Cor Kamminga, coördinator van de aanjaagorganisatie voor biobased ontwikkelingen in deze chemiesector, vertelt: “We zijn relatief klein in omvang, maar dat heeft als voordeel dat we een overzichtelijke sector zijn.” In het cluster zitten grote, toonaangevende spelers als Teijin en DSM én innovatieve kleine partijen.

Sterktes
Kamminga betitelt de chemiesector in Emmen als de bakermat van polyester. “Die produceren we hier al decennia. Onze kracht zit in de kennis hierover, voornamelijk als onderdeel van de circulaire economie. We hebben praktijkervaring met het gebruik en recycling van polyester.”

Programma’s
Een aanvraag over bio-economie bij Interreg, de Europese subsidieregeling voor innovatieve en duurzame projecten, is dit jaar goedgekeurd. Het chemiecluster van Emmen speelt hierin een belangrijke rol via vergroening en recycling van vezels en garen. Voor het project is zo’n 6 à 7 miljoen euro beschikbaar. Dat wordt met name gebruikt voor onderzoek, uitgevoerd door het mkb en de Hogeschool Stenden.

Daarnaast is het bedrijfsleven druk met projecten voor mechanische en chemische recycling van polyester en 100 procent bio-PET.

Clusterversterking
Emmen werkt hard aan de verbinding tussen mkb en grootbedrijf voor de biobased en circulaire economie. De recente Coci-status geeft bovendien meer zichtbaarheid aan het cluster. Kamminga: “We praten daarom graag verder met het ministerie over versterkingsprogramma’s.”

Uitdagingen
Het cluster Emmen is dringend op zoek naar tijd en geld voor het mkb om te innoveren, weet Kamminga. “Onze ondernemers werken al 12 uur per dag. Daar zit onderzoek en zoeken naar financiering nog niet bij.” Een ander aandachtspunt is normering en certificering. “Bestaande normering anticipeert alleen nog niet op lichtgewicht producten. Zo moet een putdeksel per se een bepaald gewicht hebben. Een in Emmen ontwikkelde biobased variant heeft dezelfde eigenschappen, maar is volgens de norm te licht.” Kamminga hoopt daarom dat de overheid wil helpen om aan te tonen dat hun producten net zo goed zijn.

Ambities
Kamminga: “Over vijf jaar is chemiecluster Emmen in Europa een herkende en erkende voorloper voor biopolymeren en biocomposieten. Om het in bouwtermen uit te drukken: we hebben nu een sterk fundament liggen. Het optrekken van muren is daarom niet meer zo’n probleem.”