23 - 10 - 2019

Team ‘(Water)stof tot nadenken’ wint wedstrijd Eemsdeltavisie en gaat naar Japan

 

Tijdens de Behind the scenes @Eemsdeltavisie op 16 oktober in Delfzijl bleek dat er vele concrete en ook minder concrete ideeën waren over het bijdrage aan een CO2-neutrale productie in 2050. Dat bleek ook uit de ingeleverde whitepapers voor de scenariowedstrijd Northern Back from the Future. De jury was het meest onder de indruk van het team ‘(Water)stof tot nadenken’. Zij gaan op studiereis naar Japan.

 

Met een heel degelijk en afgewogen white paper van team ‘(Water)stof tot nadenken’ wisten de drie young professionals en promovendi van TNO, Wageningen UR en TU Eindhoven: Tes Apeldoorn, Carina Nieuwenweg en Leon Rosseau de jury en de zaal te overtuigen dat hun visie het meest realistisch en innovatief is.

 

Strijd

Tijdens de Behind the scenes was de spanning van de gezichten af te lezen. Wie zou de wedstrijd, met als prijs een studiereis naar Japan gaan winnen? De teams was gevraagd een visie op te stellen op basis van de Industrie-agenda met focus op 2050 en de resultaten van de Industrietafel Noord met het vizier op 2030 en deze informatie te vertalen naar natural steps. Welke interessante stappen zagen zij voor de korte en middellange termijn om vaart te maken met de klimaatambities richting 2030 en 2050? De jury en het publiek kozen uiteindelijk het team ‘(Water)stof tot nadenken’. Zij namen het op tegen een team van werkstudenten van MAAK Techniek en Proces en een team van Avantium/Universiteit van Amsterdam.

 

Japan

Het team heeft een studiereis naar Japan gewonnen waar ze een kijkje achter de schermen krijgen bij verschillende Japanse bedrijven, waaronder VNCI lid Teijin Aramid. Daarnaast mogen ze, net als de andere twee teams, ook een dag meevaren met zeilschip Ecolution. Dit schip is gebouwd in opdracht van oud-astronaut Wubbo Ockels. Het zeiljacht zit vol innovaties op het gebied van groene energie en moderne zeiltechnieken.

 

Wedstrijd Northern Back from the Future

De wedstrijd Northern Back From the Future werd georganiseerd door Industrielinqs, de uitgever van Het nieuwe Produceren en Petrochem. Mede-initiatiefnemers zijn EemsdeltaGreen en de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI). De wedstrijd werd mede ondersteund door Chemport Europe, Groningen Seaports, Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta (SBE) en Chemiepark Delfzijl.

 

Whitepapers

De whitepapers van (Water)stof tot nadenken, Een Stapje Terug en Paris is not enough zijn via de links te downloaden.


Lees meer over dit onderwerp via de tag(s):
Energie
waterstof
CO2-reductie
Behind the scenes

Onderdeel van dossier(s):