17 - 10 - 2019

Sustainable Industry Challenge: innovatieve scale-ups gezocht

 
Economic Board Groningen organiseert in samenwerking met vijf industriële bedrijven in Noord-Nederland, waaronder VNCI leden Teijin Aramid, ESD-SIC en BioMCN, een internationaal georiënteerd pitch-event: de Sustainable Industry Challenge – Chemport Europe edition. Dit pitch-event is voor innovatieve scale-ups uit de groene chemie, recycling en groene energiesector. De vijf bedrijven gaan op zoek naar deze scale-ups. Ze hebben zich aan de Sustainable Industry Challenge verbonden als zogenoemde challenge owners.
 

Het doel van de challenge is dat er concrete oplossingen komen voor vergroening van de chemie- en energiesector. De grote finale vindt plaats op 8 januari 2020, tijdens de nieuwjaarsreceptie van Groningen Seaports in Delfzijl. Op deze avond nemen nationale en internationale scale-ups het tegen elkaar op in de spannende finale. De winnaar krijgt 100.000 euro om te besteden aan de pilot voor de door hun aangedragen oplossing voor de regio.

‘Om tot innovatie, verduurzaming en meer werkgelegenheid in Noord-Nederland te komen is het actief aantrekken van scale-ups een waardevolle strategie. Deze scale-ups bevinden zich in deze regio, maar veel vaker elders in Nederland, Europa, de Verenigde Staten of Azië. Vandaar het idee van EBG om samen met partners in Noord-Nederland een grote internationale pitch te houden die in het teken staat van de vergroening van de chemie en energie’, aldus Akke Groenewoud, bestuurder Economic Board Groningen.
 

Prijzengeld voor pilotproject

De winnaar ontvangt 100.000 euro voor de uitvoering van het project in de Chemport Europe regio samen met de betreffende challenge owner. Scale-ups met succesvolle ideeën krijgen de mogelijkheid om een pilotproject te starten en krijgen toegang tot een exclusief netwerk van innovatieve industriële bedrijven in deze regio. Bij uitvoering van de pilot krijgen ze ook toegang tot de faciliteiten van de bedrijven.

Met de Sustainable Industry Challenge wordt de regio volop bij de scale-ups in de schijnwerpers gezet als aantrekkelijke vestigingsplek. De challenge dient daarmee ook als leadgenerator, want alle deelnemers zijn potentiële nieuwe vestigers.

De komende maanden staan in het teken van het werven van de scale-ups door internationaal scoutingbureau Unknown Group in samenwerking met partners in de regio. Op 7 januari komen de scale-ups naar Groningen voor een persoonlijke meeting met de bedrijven en op 8 januari vindt de finale plaats.
 

Chemport Europe

Economic Board Groningen is initiatiefnemer van de Sustainable Industry Challenge, Chemport Europe edition, van 2019-2020. Partners zijn Campus Groningen, NOM, Groningen Seaports, provincie Groningen en provincie Drenthe. Alle organisaties zijn onderdeel van Chemport Europe, het ecosysteem voor groene chemie in Noord-Nederland. Het gezamenlijke doel van de partijen in dit ecosysteem is de groene economie te versnellen en de chemie in de regio wereldwijd op de kaart te zetten. Het past ook bij de doelstelling van de industrieagenda Eemsdelta om in 2050 CO2-neutraal te zijn. Wat centraal staat in Chemport Europe is samenwerking, want alleen lukt het niet om de doelstellingen te behalen. Er is een productiecluster in Delfzijl gericht op intermediate chemicals, een cluster in Emmen voor polymeren en materialen, een kennis- en innovatiecluster in Groningen en een belangrijke cluster voor de argokant in het achterland dat zich richt op  groene grondstoffen en met kennis van argologistiek en bio-raffinage. En de inzet is duidelijk: gezamenlijk groene chemie tot ontwikkeling brengen.
 

Meer informatie over de specifieke challenges van de VNCI leden Teijin Aramid, ESD-SIC, BioMCN en de andere partners is te vinden op de website www.sustainableindustrychallenge.com


Lees meer over dit onderwerp via de tag(s):
Industrie
Duurzaamheid