30.05.2022

Scheikundeprofessoren en jonge wetenschappers recreëren iconische foto met Curie en Einstein

36 Europese topprofessoren scheikunde, waaronder twee Nobelprijswinnaars en 21 PhD-studenten uit de hele EU kwamen vandaag bijeen in het Brusselse Metropole Hotel om de iconische foto na te bootsen die in 1927 werd gemaakt tijdens de Solvay International Conference on Electrons and Photons. Onder hen ook de Nederlandse student Thomas Hansen.

 

Deze wereldberoemde foto toont de bloei van het wetenschappelijke leiderschap van die tijd, waaronder Marie Skłodowska-Curie en Albert Einstein. De bijeenkomst van vandaag markeert de vijftigste verjaardag van de European Chemical Industry Council (Cefic).

25 CEO's en Chief Technology Officers (CTO's) van Europa's toonaangevende chemische fabrikanten waren ook aanwezig tijdens. Ze willen de alliantie tussen wetenschap en bedrijfsleven versterken om ervoor te zorgen dat wetenschappelijke vooruitgang en innovatie hun weg naar de markt vinden en bijdragen aan de Green Deal-agenda van de EU.

Dr. Martin Brudermüller, Cefic President en CEO van BASF: “Ik ben verheugd om vandaag omringd te worden door 's werelds beste chemici en extreem getalenteerde jonge onderzoekers uit heel Europa. De jonge generatie zal de toekomst van chemische innovatie in Europa bepalen en daarmee het succes van de EU Green Deal. Innovatie zit ons in het bloed: de chemische industrie van de EU is de op één na grootste investeerder ter wereld in O&I op het gebied van chemicaliën, met meer dan 9 miljard euro voor onderzoek per jaar. Dus contact met de huidige en volgende generatie wetenschappers is enorm belangrijk voor de toekomst van Europa.”

Thomas Hansen: duurzame chemie

Thomas is gefascineerd door de fundamentele drijvende krachten in chemische reacties. Het begrijpen van deze processen kan de weg vrij maken voor het rationeel ontwikkelen van nieuwe chemische transformaties, en dus de volgende generatie van groene chemie. Het ‘Honour Science and Celebrate Chemistry’-evenement brengt de beste scheikundigen en CEO’s van academie en industrie samen, wat Thomas gaat gebruiken om nieuwe ideeën te katalyseren om toekomstbestendige duurzame chemie te realiseren.

Professor Ben L. Feringa, laureaat van de Nobelprijs voor de Scheikunde 2016: "Ik ben blij om deel te nemen aan dit initiatief, want het is geweldig om de industrie, de wetenschap en studenten samen te brengen. De drie groepen zullen moeten samenwerken om de beste oplossingen te vinden voor grote uitdagingen. Het enthousiasme en de toewijding van de studenten vervult me ​​met trots en geeft me het vertrouwen dat er grote vooruitgang zal worden geboekt op weg naar een duurzamere wereld. Deze jonge sterren zullen de toekomst van de chemie vormgeven en genieten ervan om voorop te lopen bij het creëren van wetenschap bij uitstek!”