03.03.2022

Volg de laatste updates over de oorlog in Oekraïne

De Koninklijke VNCI is zeer bezorgd over de situatie in Oekraïne na de Russische militaire inval. We zien dat de huidige situatie effect heeft op energieprijzen, grondstoffen, betalingsverkeer, sanctiepaketten, transport en het afdekken van risico’s. Het zorgt voor veel onzekerheid onder Nederlandse bedrijven.

 

Deze pagina wordt doorlopend geactualiseerd en aangevuld (laatste update 3 maart 2022).

We volgen de ontwikkelingen nauwlettend en zijn in contact met VNO-NCW om de inbreng vanuit het bedrijfsleven te coördineren.

'Dual use'

Diverse producten mogen niet meer verkocht en/of geleverd worden aan bedrijven in Rusland. Zo geldt er bijvoorbeeld een exportverbod op bepaalde ‘dual use’-producten en -technologieën, of producten die hieraan gerelateerd zijn. Meestal hebben ‘dual use’-producten een normale (civiele) toepassing, maar ze kunnen ook voor militaire doeleinden gebruikt worden (bijvoorbeeld katalysatoren voor de olieraffinage). Cefic wijst in dit verband op drie documenten over aangepaste wetgeving. 

Cyberveiligheid

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) heeft op dit moment geen concrete aanwijzingen dat er gerichte cyberaanvallen op Nederlandse organisaties plaatsvinden. Blijf alert de komende periode en tref voorzorgsmaatregelen of update deze.