Samenwerking Cosun Beet Company en Avantium voor fossielvrije toekomst

Cosun Beet Company en Avantium N.V. hebben de ambitie om gezamenlijk de eerste commerciële fabriek voor de productie van plantaardige glycolen te bouwen en te exploiteren op basis van Avantium's Ray Technology™. De joint venture is bedoeld om een producent van wereldklasse van plantaardige glycolen te worden die actief bijdraagt aan een fossielvrije toekomst.

 

Cosun Beet Company en Avantium zijn van plan de joint venture op te richten in 2021 met het doel een investeringsbeslissing te nemen voor de geplande commerciële fabriek in de eerste helft van 2023 en de commerciële activiteiten te starten in 2025.

Avantium's Ray Technology™ zet suikers om in glycolen: plantMEG™ (mono-ethyleenglycol) en plantMPG™ (mono-propyleenglycol). MEG is een blockbuster tussenproduct en plantMEG™ is een volledig recyclebaar product op plantaardige basis dat wordt gebruikt in brede toepassingen zoals verpakkingen, polyester textiel en antivries. PlantMPG™ is niet-toxisch, plantaardig en wordt gebruikt voor het ijsvrij maken van vliegtuigen en in onverzadigde polyesterharsen die worden gebruikt in moderne windmolenbladen en als warmteoverdrachtvloeistof in zonnepanelen.

Paul Mesters, CEO van Cosun Beet Company, licht toe: "Wij hebben de ambitie om de groenste, meest innovatieve en meest succesvolle suikerbietenverwerker ter wereld te zijn. De samenwerking met Avantium is een goed voorbeeld van ons streven om suikerbieten maximaal te benutten en tegelijkertijd actief bij te dragen aan een fossielvrije toekomst. We kijken ernaar uit om onze samenwerking met Avantium in de komende jaren te laten groeien en te verdiepen."

Avantium CEO Tom van Aken licht toe: "De voorgenomen joint venture met Cosun Beet Company is een belangrijke ontwikkeling in de commercialisering van onze baanbrekende Ray Technology™. Wij willen waarde creëren voor al onze stakeholders door deze baanbrekende technologie voor de productie van plantaardige glycolen op de markt te brengen, naast onze FDCA- en PEF-producten. Met Cosun Beet Company zijn we van plan om 's werelds eerste RAY suiker-naar-glycolen fabriek te bouwen en de commerciële lancering van plantaardige glycolen in brede toepassingen mogelijk te maken om Avantium's visie voor een fossielvrije wereld te helpen verwezenlijken. Ons partnerschap met Cosun Beet Company combineert onze complementaire competenties en gedeelde ambitie om oplossingen te creëren voor een duurzame toekomst."

Cosun Beet Company en Avantium Chemicals zijn donateur van de Koninklijke VNCI.