Bas van Rijen van het Summa College over ‘Wij zijn Chemie’

Bas is een van de eerste docenten die heeft deelgenomen aan de campagne Wij zijn Chemie. Hij is docent Chemie en loopbaanbegeleider op het Summa College, dat bestaat uit 26 scholen voor middelbaar beroepsonderwijs. Inmiddels hebben zijn studenten meegedaan aan de digitale klas van chemiebedrijf DOW en heeft hij de contacten gelegd voor het aanbod van Van Wijhe Verf en Niacet.

 

Bas vindt het belangrijk dat zijn studenten veelvuldig in aanraking komen met bedrijven binnen de chemie. Nu het in coronatijd lastig is om excursies te organiseren, ziet hij in de digitale campagne een goed alternatief. Vooral omdat het bestaat uit verschillende activiteiten en opdrachten waardoor zijn studenten in aanraking komen met verschillende chemische sectoren. Bas: “Wanneer studenten bij ons binnenkomen vanuit het voortgezet onderwijs hebben ze vaak nog geen beeld waar ze allemaal stage kunnen gaan lopen of later kunnen gaan werken. De chemische tak is zo ontzettend breed dat dit ook logisch is. Om studenten enthousiast te maken voor een baan in de chemie vind ik dit soort activiteiten belangrijk. Het geeft context aan het vak dat ze leren en het helpt ze ook om te zien wat voor soort banen er nu allemaal zijn.”

Tips voor bedrijven

Heeft Bas nog tips voor bedrijven die bezig zijn om iets te ontwikkelen? Bas: “Schroom niet om in te stappen, vaak zijn er enthousiaste docenten bereid om mee te denken over de opdracht. Doordat praktijklessen en excursies in coronatijd lastiger zijn, komt de chemie minder tot zijn recht. Leerlingen denken niet zo snel: “Oh laat ik daar gaan werken”. Als sector moeten we zelf op de leerling afstappen.”

Doe mee met Wij zijn Chemie

Kijk voor alle informatie op onze speciale pagina. Deelnemen is heel gemakkelijk. Denk aan het beschikbaar stellen van een presentatie of een opdracht en prik een moment voor een live Q&A met een klas zodat ze vragen kunnen stellen. Of ga digitaal in de klas met een vragenkwartiertje aan een operator. Meer tips lees je hier.

Lees hier het complete interview.