10.11.2020

Van suikerbietenpulp tot duurzaam papier

Waarschijnlijk zie je ze in maart 2021 in de schappen van de supermarkt: kilogramzakken Van Gilse kristalsuiker verpakt in papier van suikerbietenpulp. Deze doorbraak op het gebied van duurzame innovatie is een gezamenlijke creatie van VNCI-donateurlid Cosun Beet Company en papierfabrikant Crown van Gelder.

 

De twee bedrijven werkten samen om een ​​nieuwe methode te ontwikkelen om van bietenpulp papier en verpakkingsmateriaal te maken als duurzaam alternatief voor houtvezels. “De houtvrije suikerbietvezels kunnen in direct contact met voedingsmiddelen worden gebruikt”, legt Jan Rops, productmanager bij Crown van Gelder, uit. Crown van Gelder, dat het nieuwe product ook aan andere klanten gaat leveren, produceert jaarlijks 180.000 ton papier. “Je hebt geen hitte en chemicaliën nodig om houtstof van dit product te verwijderen. Dit vermindert de milieu-impact met ongeveer 80% in vergelijking met traditionele methoden om met woordvezel te werken. ”

Daarnaast worden suikerbieten door heel Nederland geteeld en na het zaaien al na zeven maanden geoogst. Cosun Beet Company is al jaren een groot voorstander van het verpakken van kristalsuiker in suikerbietenpapier. “We zijn verheugd dat het nu technisch en financieel mogelijk is”, vertelt Richelle van Helten, exportmanager en brandmanager Consumer Products van Cosun Beet Company. "De paper weerspiegelt onze ambitie om de groenste en meest innovatieve suikerbietverwerker ter wereld te zijn."

Speckles

Cosun Beet Company zal het suikerbietenpapier in eerste instantie gebruiken voor het verpakken van de 25 kg industriële zakken en Van Gilse's bekende zakken van één kilo. Ook de kilozak krijgt een nieuw design. Het logo maakt duidelijk dat de tas van suikerbiet is gemaakt. "We zullen dan de toepassingen stap voor stap verhogen", voegt Richelle eraan toe, "inclusief onze zakken van 750 gram." Ze legt ook uit dat de spikkels in het bietenpulppapier "het prachtige verhaal vertellen dat een productiecirkel is gesloten en een reststroom is hergebruikt om een ​​waardevol product te maken."