Reactie VNCI op Nationaal Groeifonds: impuls voor innovatieve projecten

Met het vandaag gepresenteerde Nationaal Groeifonds zet het kabinet een flinke stap om de Nederlandse economie ook op lange termijn sterk en relevant te houden. De Koninklijke VNCI juicht het toe dat het kabinet kiest om juist nu een groot investeringsfonds aan te kondigen.

 

De VNCI onderschrijft de noodzaak om het duurzame verdienvermogen van Nederland te versterken. Een goed ingericht Nationaal Groeifonds kan een belangrijke rol spelen om het innoverend vermogen en de toekomstige infrastructuur sneller te ontwikkelen.

De chemiebedrijven in Nederland staan aan de basis van een duurzame en welvarende toekomst. Het fonds vormt een belangrijke impuls om een aantal grote innovatieve projecten echt van de grond te trekken. Denk aan het opschalen van blauwe waterstof maar ook de ontwikkeling van de benodigde infrastructuur voor groene waterstof. Ook het hergebruiken van materialen vraagt nieuwe innovatieve technologieën. Zij vormen de motor voor een geslaagde transitie. Martijn Broekhof: “De transitie van de chemische industrie, zowel voor klimaat als circulariteit, is vooral een investeringsuitdaging. Een risicodragend overheidsfonds dat strategisch investeert in de industrie van de toekomst is een zeer welkome toevoeging aan het instrumentarium.”

De chemie is nauw betrokken bij de ontwikkeling van een aantal aanvragen. Vanaf november gaat een commissie de aanvragen beoordelen. Voor de komende vijf jaar wil het kabinet zo’n 20 miljard euro uittrekken voor het fonds. Het geld moet vooral gaan naar projecten rond infrastructuur, vergroening, innovatie en onderwijs.

Lees ook

Rijksoverheid | Publieke investeringen vergroten economische groei en toekomstige welvaart. Kabinet lanceert Nationaal Groeifonds