Van afvalproduct naar voeding: Pectcof maakt de cirkel rond

Koffiepulp, wat overblijft van de koffiebes nadat de koffieboon eruit is gehaald, dat is de grondstof van Pectcof. De pulp is in de koffie-exporterende landen in ruime hoeveelheden als afvalproduct voorradig, zo wist de uit Colombia afkomstige medeoprichter van Pectcof Andres Belalcazar. Omdat de pulp zich maar moeizaam laat composteren, wordt het vaak in de natuur gedumpt, met alle milieugevolgen van dien. Belalcazer en Dieleman studeerden aan de Wageningen University and Research (WUR), respectievelijk food chemistry en management and marketing, toen ze patent aanvroegen voor een door hen ontwikkeld bioraffinage-procedé om uit de koffiepulp pectine te extraheren. Pectine is als emulgator en stabilisator voor de voedingsindustrie een onontbeerlijk ingrediënt.

Met de technologie, die traditionele pectinetechnologie combineert met membraantechnologie uit de watersector, wist het duo in een voormalig gebouw van FrieslandCampina in Wageningen 40 gram pectine per 2 dagen te produceren. Na het schrijven van een businessplan en het pitchen van het idee in 2011 kregen ze een innovatielening van Startlife, de business incubator van WUR. Er kwam een lab met kantoor en het lukte om in de Bio Base Europe Pilot Plant in Gent op te schalen naar 1 kilo. Ook de volgende stap naar 15 tot 20 kilo verliep succesvol.

Directeur Rudi Dieleman en Femke Vertregt, verantwoordelijk voor onderzoek en ontwikkeling. Foto: Freekje Groenemans

Dutch Gum

Na enige tijd bleek dat ze het oplosmiddel ethanol, traditioneel gebruikt in de pectineproductie, achterwege konden laten, wat de productie goedkoper maakte, bovendien was er geen ‘explosieproof’ installatie nodig. Daarnaast versloeg de pectine met gemak ‘concurrent’ Arabische gom. Onderzoek van NIZO Food Research wees uit dat er maar 1 gram Pectcof-pectine nodig was tegen 30 gram Arabische gom om dezelfde kwaliteit emulsie tot stand te brengen. “Wat ons product uniek maakt is de combinatie van pectine (voor stabilisatie) en eiwit (voor emulsie), waardoor deze niet gelerend is maar emulgerend én stabiliserend”, vertelt Dieleman. “Dat is een andere functionaliteit dan bij de gangbare gelerende pectine. De effectiviteit ligt veel hoger, waardoor je significant minder nodig hebt. Daardoor kan een producent besparen op zijn receptuur.” Met een knipoog naar Arabische gom werd het product Dutch Gum gedoopt. De doelgroep zijn ingrediëntenleveranciers van grote merken als Coca-Cola, Unilever en Procter and Gamble.

Op de vraag waar VNCI-lid Pectcof meer thuishoort, in de chemie of in de voeding, zegt Dieleman: “We gebruiken geavanceerde chemie om een voedingsproduct te maken, maar vanwege het ontbreken van oplosmiddelen is het meer een groen chemisch dan een puur chemisch proces.”

Wil jij Chemie Magazine ook lezen? Een abonnement is gratis, schrijf je in