Laurens Smulders wint 41ste Nationale Scheikundeolympiade

Laurens Smulders (17 jaar, 6v) uit Breda van het Stedelijk Gymnasium Breda is de winnaar geworden van de 41ste Nationale Scheikundeolympiade (NSO). De Nationale Scheikundeolympiade is een jaarlijkse wedstrijd voor alle havo- en vwo-scholieren met scheikunde in het profiel. Met deze wedstrijd kunnen leerlingen hun talent in scheikunde ontdekken en verder ontwikkelen. De beste vier vertegenwoordigen Nederland op de Internationale Chemieolympiade (IChO).

 

Door de coronabeperkingen werden dit jaar geen colleges en practica op locatie georganiseerd. De leerlingen konden zich daarom met online les- en oefenmateriaal voorbereiden op het theoretisch NSO-examen dat op 9 juni in Utrecht afgenomen is.
 

Prijsuitreiking

In een videoboodschap feliciteerde minister Arie Slob tijdens de prijsuitreiking alle leerlingen met hun prestatie. De prijswinnaars werden verder toegesproken door Roderik Potjer, hoofd Communicatie, Public Affairs & Human Capital van de Koninklijke VNCI.Hij reikte ook de VNCI-kanjerprijzen van 250 euro aan de top 4 uit. Roderik Potjer (VNCI): “Een groot applaus voor de knappe koppen die tijdens de scheikundeolympiade hebben laten zien hoe goed ze zijn in puzzelen met moleculen. Deze slimme jongens en gelukkig ook meisjes hebben de chemiebedrijven in de toekomst keihard nodig om te werken aan betere, meer duurzame en nieuwe materialen en grondstoffen.”

 

De NSO-scholenprijs (meeste leerlingen in de eerste ronde met minstens 50% score) werd uitgereikt door Emiel de Kleijn, voorzitter van de NSO, aan scheikundedocent Martin Groeneveld van het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven. Emiel de Kleijn (NSO): “De enthousiasmerende rol van docenten en technisch onderwijsassistenten om leerlingen te stimuleren het beste uit zichzelf te halen en om mee te doen aan olympiades, speelt een belangrijke rol bij de prestaties die leerlingen kunnen halen.”

 

Nationale Scheikundeolympiade en finaleweek 2021

De NSO vindt jaarlijks plaats om leerlingen enthousiast te maken voor scheikunde en talent een kans te geven zich nationaal en internationaal te presenteren. Na twee schriftelijke voorrondes op school worden de twintig beste leerlingen geselecteerd. Tijdens de olympiadeweek krijgen de finalisten normaliter een uitgebreid theoretisch en praktisch programma. Uiteraard is er ook tijd voor sociale activiteiten. De week wordt afgesloten met een theorietoets en een practicumtoets van elk vier uur.

In 2021 wordt de 42e Scheikundeolympiade gehouden bij BASF in de Meern.

 

Initiatiefnemers en sponsors

De Nationale Scheikundeolympiade is een initiatief van SLO, nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling. Het evenement wordt ondersteund door het ministerie van OCW, Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI), ASML, Cito Instituut voor Toetsontwikkeling, Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen (NVON), Lorentz Casimir Lyceum, Radboud Universiteit Nijmegen, Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit en de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV). Uitgeverij Malmberg, Noordhoff Uitgevers, Texas Instruments en Wetenschap in Beeld stellen prijzen ter beschikking.