18.05.2020

Nieuwe productiemethode voor poreuze silica


De chemische en farmaceutische industrie zijn sterk afhankelijk van zogeheten poreuze silica voor de zuivering en omzetting van grondstoffen in producten. Dat is een duur en niet zo makkelijk verkrijgbaar product. Onderzoekers van de TU Eindhoven en VNCI-lid Nouryon hebben nu een proces ontwikkeld om op grote schaal silica-microbolletjes te synthetiseren, waarbij de porositeit en omvang van de poriën heel nauwkeurig kan worden bepaald. Dat heeft de TU/e bekendgemaakt.

 

Wat is silica?

Silica staat ook wel bekend als siliciumdioxide. Het heeft verschillende toepassingen. Een ervan is in poreuze vorm voor de chemische industrie, waar het gebruikt wordt om grondstoffen te filteren en van elkaar te scheiden, of om ze om te zetten in producten. De TU/e legt uit: “Veel natuurlijke stoffen zoals steen, grond of hout zijn poreus, waardoor vloeistoffen erdoorheen kunnen stromen. Op vergelijkbare wijze, maar op veel kleinere schaal, wordt poreus siliciumdioxide gebruikt in de chemische industrie, om grondstoffen te filteren en te scheiden”.

Emulsietechnologie

Om dit scheidingsproces efficiënter te maken en de zuiverheid van producten te verhogen, is poreus silica nodig met een poriegrootte en porositeit die precies is afgestemd op de specifieke grondstof en het specifieke scheidingsproces. Deze poreuze silica worden gemaakt met een technologie die bekend staat als 'sol-gel-emulsietechnologie'. Het maakt gebruik van silicadeeltjes in een wateremulsie (zogenaamde colloïden).

Lees het volledige artikel


Gerelateerde dossier(s): Human Capital