SABIC Geleen tijdens coronacrisis

Elf fabrieken telt SABIC in Geleen. Krakers, chemische fabrieken en een aantal polymerenfabrieken, die vanuit nafta onder andere polypropeen en polyetheen maken. “We kennen uiteraard onze markten, maar we hebben geen volledig overzicht in welke eindproducten onze producten precies terechtkomen”, vertelt sitemanager John Bruijnooge. “We hebben bijvoorbeeld in de polyetheen een aantal zogeheten medical grades, producten met een aparte certificering die hun weg vinden naar medische toepassingen. Dat kan een verpakking zijn van een medisch instrument of een medisch hulpmiddel gemaakt van onze kunststof. We zien dat de vraag naar deze medical grades de laatste tijd is toegenomen.” En dat kan niet anders dan met de coronacrisis te maken hebben.

De chemische industrie is een vitale sector, die onmisbaar is voor het functioneren van de samenleving en die daarom altijd door moet gaan. En dus blijven de SABIC-fabrieken tijdens de coronacrisis door produceren. “De VNCI heeft ons goed geholpen om dit te positioneren”, zegt Bruijnooge. “Bijvoorbeeld door de lokale overheden duidelijk te maken dat de chemie een vitale sector is, waardoor we ook onze mensen goed kunnen uitleggen waarom wij door blijven produceren, terwijl om ons heen veel mensen gestopt zijn met werken.”

Wat betreft de veiligheid is er nu wel een extra uitdaging bij gekomen, zegt Bruijnooge. “We willen te allen tijde zeker stellen dat onze fabrieken veilig en stabiel blijven draaien, maar nu willen we ook zeker stellen dat onze mensen niet met corona besmet worden op het werk. We hebben de medewerkers ingedeeld naar kritikaliteit. Categorie 1 zijn de mensen die daadwerkelijk de fabrieken besturen, ze direct onderhouden en storingen verhelpen. Die zijn in hun normale werkritmes aanwezig op de site, met een aantal leidinggevenden in de dagdienst. Het gaat dagelijks om ongeveer tweehonderd mensen. De rest van de mensen, zo’n zeshonderd medewerkers, zijn thuis. Zo hebben we steeds zo min mogelijk mensen op de site.”

Toegangscontrole

De toegangscontrole is volledig in lijn met de RIVM-voorschriften. Dat betekent dat mensen bij de minste symptomen die op een besmetting zouden kunnen wijzen, thuis moeten blijven. “Mensen houden zich hier goed aan”, zegt Bruijnooge. Steekproefsgewijs vinden er temperatuurcontroles plaats, waarbij zelden een temperatuur boven de 37,8 graden Celsius wordt gemeten. “Als we het al tegenkomen is het vooral in de contractorwereld, waar gewerkt wordt met zzp'ers, die toch vaak een iets andere drijfveer hebben om te komen werken. Die proberen we er op die manier uit te halen, zodat we onze mensen zo goed mogelijk kunnen beschermen. We willen zoveel mogelijk alleen maar gezonde mensen hier op het terrein hebben”, aldus Bruijnooge, die ook bestuurder is bij SABIC Limburg, waar ook het hoofdkantoor in Sittard onder valt en de onderzoeksfaciliteiten in de Chemelot-campus. Ook is hij verantwoordelijk voor Petrochemical Pipeline Services, dat een aantal pijplijnen van Antwerpen en Rotterdam naar Geleen beheert.

Maar wie nu precies corona heeft of heeft gehad, dat blijft onbekend, omdat in Nederland mensen pas getest worden op het coronavirus als ze opgenomen worden in het ziekenhuis. “We hebben een aantal medewerkers die thuis ziek zijn geworden, een paar slechte dagen hebben gehad, twee weken thuis zijn gebleven, beter zijn geworden en weer zijn komen werken. De vraag is: was het corona of niet? Bij sommige waarschijnlijk wel.”

Het dagelijkse ziekteverzuim, dat sinds 9 maart dagelijks wordt gemeten, is toegenomen, maar die stijging is volgens Bruijnooge verklaarbaar. “We zeggen tegen de mensen dat ze zodra ze ook maar iets voelen – hoofdpijn, kuchen, verkoudheid, koorts – ze thuis moeten blijven. Normaal zou iemand een paracetamolletje nemen en misschien toch gewoon komen, nu staan we dat uiteraard niet toe. Daardoor gaat het ziekteverzuim omhoog.”

Crisisberaad

Er is dagelijks crisismanagementberaad op lokaal niveau in Geleen en op regionaal niveau in Sittard, en op wereldwijd niveau op het hoofdkantoor in Riyadh. “Zo hebben wij steeds een up-to-date beeld van de situatie.” Zaken die besproken worden hebben betrekking op onder meer het ziekteverzuim en de aanwezigheid, en op de zogeheten kritische materialen en hulpstoffen, die de inkoopafdeling managet. “We hebben dagelijks contact met de leveranciers en volgen de bestellingen op zoals die er zijn, en tot nu toe is er niets dat ons in de wielen rijdt. Zelfs producten uit Zuid-Europese landen kunnen gewoon binnenkomen.” Ook de medewerkers zelf zijn goed voorbereid op mogelijke overheidscontroles. “We hebben hier aan den lijve al veel ervaring mee omdat wij hier in een stuk van Nederland zitten waarbij je 5 kilometer naar links in België zit en 5 km naar rechts in Duitsland. Die landen, met name België, houden er een ander regime op na. Onze Belgische medewerkers waren daarom al in het bezit van vignetten en door mij ondertekende arbeidsverklaringen, zodat zij aan de grens bij controle niet teruggestuurd worden maar door mogen rijden.” Ook de zogeheten kritische services worden dagelijks besproken. “We hebben een aantal externe mensen van firma’s die voor ons kritische werkzaamheden verrichten op het terrein. Die mensen moeten ook goed gevolgd worden.”

Of de crisis gevolgen zal hebben voor de site, is nog onduidelijk. “Op dit moment ziet het er voor ons in ieder geval niet slecht uit. De vraag naar onze producten is in orde, en daar zijn we uiteraard tevreden over. Hoe dat de komende maanden en in de toekomst gaat, daar kunnen we op dit moment nog niets over zeggen."


Persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd

SABIC doneerde 3200 beschermingsmiddelen aan het Maastricht UMC+. Van links naar rechts: John Bruijnooge, general manager SABIC Site Geleen, en Ronald Verrips, senior manager EHSS SABIC Site Geleen.

SABIC Geleen doneerde 3200 FFP2-maskers, handschoenen, overalls en veiligheidsbrillen aan het Maastricht University Medical Center. “We zijn blij dat we hen kunnen ondersteunen met deze donatie”, zegt Bruijnooge. SABIC in Bergen op Zoom doneerde bijna 3000 persoonlijke beschermingsmiddelen aan de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant, die de materialen beschikbaar stelde aan de eerstelijnsverzorgenden. “Geweldig dat een bedrijf als SABIC hierin ook zijn verantwoordelijkheid neemt”, reageerde Theo Weterings, voorzitter van de veiligheidsregio. “Alleen als we samen optrekken kunnen we de strijd tegen het coronavirus winnen.”

Inmiddels zijn er via contacten in China nieuwe bestellingen geplaatst voor persoonlijke beschermingsmiddelen. “Indien nodig kunnen we daar een deel van afstaan”, zegt Bruijnooge. “Maar niet alles, want we hebben zelf ook een voorraad nodig.”


SABIC is een internationaal (petro)chemisch bedrijf met het hoofdkantoor in Riyad (Saoedi-Arabië) en produceert in Amerika, Europa, het Midden-Oosten en Azië-Pacific chemicaliën, grondstoffen en hoogwaardige kunststoffen, voedingsstoffen en metalen. Op de site in Geleen op het Chemelot-terrein werken in totaal 1800 mensen, waarvan 800 in de productie in de 11 fabrieken. In Geleen maakt SABIC grondstoffen voor de productie van verschillende hoogwaardige kunststoffen. 

SABIC heeft op Chemelot elf fabrieken: krakers, chemische fabrieken en een aantal polymerenfabrieken die vanuit nafta onder andere polypropeen en polyetheen maken.