13 - 03 - 2020

Sterkste vezel ter wereld verduurzamen

VNCI-leden DSM en SABIC en UPM Biofuels (producent van duurzame grondstoffen) slaan de handen ineen om de duurzaamheidsvoetafdruk van Dyneema®, 's werelds sterkste vezel, te verbeteren. Door deze samenwerking zal Dyneema® overstappen op biobased grondstof, gebruikmakend van SABIC's TRUCIRCLE ™ -oplossingen voor gecertificeerde hernieuwbare producten.

 

Hiermee komt DSM zijn engagement na om de duurzaamheidsvoetafdruk van Dyneema® te verbeteren, in de richting van een circulaire, biogebaseerde economie.

In december 2019 kondigde DSM ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen aan voor zijn Dyneema® high performance vezels. Deze nieuwe samenwerking betekent een belangrijke stap in het realiseren van het doel om tegen 2030 ten minste 60% van zijn grondstof uit biobased grondstof te halen.

De overgang naar biobased grondstof behoudt de unieke eigenschappen van Dyneema®, waardoor klanten een duurzamere oplossing zonder de procesefficiëntie of de prestaties van het eindproduct in gevaar te brengen.

Het Dyneema® biobased materiaal zal de wereldwijd erkende ISCC Plus-certificering dragen en vereist geen herkwalificatie van downstream-producten. Biobased Dyneema® is verkrijgbaar vanaf april 2020.

UPM Biofuels produceert uit het residu van het pulpproces biogebaseerde grondstof UPM BioVerno. Dit wordt vervolgens verwerkt door SABIC om hernieuwbaar ethyleen te maken onder hun TRUCIRCLE ™ -oplossingen. TRUCIRCLE ™ bevat gecertificeerde hernieuwbare producten, met name harsen en chemicaliën uit biogebaseerde grondstoffen die niet concurreren met de voedselketen en helpen de CO2-uitstoot te verminderen.

Door een massabalansbenadering toe te passen, kan DSM vervolgens biobased Dyneema®-vezels maken die consistente duurzaamheid en prestaties leveren met een verminderde impact op het milieu. Het nieuwe partnerschap onderstreept het streven van DSM om nauw samen te werken met partners en leveranciers om een ​​duurzamere waardeketen te realiseren.


Lees meer over dit onderwerp via de tag(s):

Onderdeel van dossier(s):