Recordaantal buitenlandse bedrijven kiest voor Nederland

Nederland staat in internationaal uitdagende tijden goed op de kaart bij buitenlandse bedrijven. In 2019 wist de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) 268 buitenlandse investeringsprojecten maar Nederland te halen (in 2018 waren het er 248), waaronder 15 in de categorie Chemicals, plastics and rubbers.

 

In totaal kozen vorig jaar 397 internationale ondernemingen, zoals Fresenius, FujiFilm Irvine Scientific en Swisscom, met hulp van het Invest in Holland-netwerk, waar de NFIA een onderdeel van is, voor ons land. Samen zijn ze goed voor ruim 14.000 directe banen en 4,3 miljard euro aan investeringen. Een record. De Brexit is een belangrijke pijler van de toename. Sinds het referendum in 2016 hebben 140 Brexitbedrijven voor Nederland gekozen, waarvan 78 in 2019 de (gedeeltelijke) overstap maakten. Daaronder Discovery en Ridley Scott (mediabedrijven) en Shionogi (geneesmiddelen).

De meeste buitenlandse bedrijven die voor Nederland kiezen komen voor een derde uit Azië, een derde uit Noord- en Zuid-Amerika en voor een derde uit Europa, het Midden-Oosten, Afrika en Oceanië. Wat betreft het aantal banen vallen de meeste projecten in de sectoren ICT, de Creative Industries (onder andere media en mode), Life Sciences & Health, Transportation & Logistics, Services en Chemicals, Plastics and rubbers. Het gaat om allerhande typen bedrijfsactiviteiten, zoals Europese hoofdkantoren, productiefaciliteiten, datacenters en onderzoekslaboratoria. Er is altijd sprake van concrete en fysieke werkgelegenheid, de NFIA en het Invest in Holland-netwerk ondersteunen geen brievenbusmaatschappijen of andere papieren constructies.