13.02.2020

Global Women’s Breakfast: ambassadeurs nodig voor vrouwenpower in chemie

Hoe gaan we meer jonge meiden enthousiast krijgen voor de chemie? Die vraag stond centraal tijdens de tweede editie van het Global Women’s Breakfast op 12 februari. Een internationaal event dat in meer dan 40 landen georganiseerd wordt met het doel: Empowering Women in Chemistry.

 

Marjan van Loon, president-directeur van Shell Nederland en spreker tijdens het ontbijt, benadrukte dat meer meiden in de chemie écht nodig zijn voor de toekomst. Ze moedigde vrouwen aan om dicht bij zichzelf te blijven. Faiza Oulahsen, hoofd Energie en Klimaat bij Greenpeace Nederland was ook spreker en vertelde over vrouwelijk leiderschap. Ze gaf enkele persoonlijke voorbeelden en vertelde over haar inspiratiebron Jacinta Arden, premier van Nieuw-Zeeland. Tijdens de brainstorm zijn concrete ideeën opgehaald waar de sector mee aan de slag te gaat. Denk aan open dagen waar ouders hun dochters/nichtjes uitnodigen en aan het inzetten van ambassadeurs op sociale media.

Vrouwen zijn met hun unieke kwaliteiten meer dan welkom in de chemie. Van de 88.000 banen in de chemie-gerelateerde sectoren wordt minder dan 20% vervuld door vrouwen. En dat is niet houdbaar. Diverse teams met méér vrouwen kunnen het verschil maken, maar er zijn er simpelweg niet genoeg. Dit moet anders. “Voor de toekomst van de industrie en de transitie naar een meer duurzame economie hebben we de vrouwen nodig” aldus Manon Bloemer, directeur van de Koninklijke VNCI. “Wij dames kunnen goed samenwerken en dat is wat nodig is in de transitie die de chemische industrie doormaakt. We moeten jonge meiden overtuigen dat werken in de chemie aantrekkelijk, divers en ontzettend relevant is. Centraal staat de transitie naar een CO2- arme en circulaire economie. En er is veel creativiteit en innovatie-kracht nodig. Diverse teams zijn hier veel succesvoller in. We mogen vrouwelijk talent dus niet laten lopen!”

Bekijk hier de foto’s van deze inspirerende ochtend.