27.01.2020

Gymnasium Bernrode wint nationale EUSO 2020

Hidde, Martin en Robin van het Gymnasium Bernrode hebben de European Union Science Olympiad (EUSO) 2020 gewonnen. De EUSO wordt elk jaar georganiseerd om leerlingen te enthousiasmeren voor science en technologie. VNCI is als partner verbonden aan dit initiatief.

 

De eindronde, waaraan tien teams meededen, werd gehouden bij de Universiteit Maastricht. Het multidisciplinaire karakter van de EUSO past goed bij de bachelorprogramma’s die de universiteit aanbiedt aan studenten met een brede academische belangstelling die zich niet meteen tot één vakgebied willen beperken.

Franse paradox

De opdrachten die de teams kregen, sloten goed aan op het voor de UM kenmerkend probleemgestuurd onderwijs, waarbij de studenten aan de slag gaan met nieuwe leerstof aan de hand van concrete situaties.

Zo werd ‘handenwassen’ ter voorkoming van de eventuele verspreiding van ziekten bestudeerd. Deze opdracht richtte zich op de microbiële veiligheid. Bacteriesoorten werden bepaald aan de hand van een aantal biochemische proefjes en een determinatieschema. 

Ondanks dat de Fransen veel ongezond verzadigd vet eten, hebben ze weinig last van dichtgeslibde aderen. Dit verschijnsel staat bekend als de ‘Franse paradox’. De Fransen drinken relatief veel rode wijn. Daarin zitten onder andere polyfenolen waaraan een heilzame werking wordt toegeschreven. De leerlingen onderzochten het effect van polyfenolen als antioxidant en bepaalden de hoeveelheid antioxidanten in wijn, thee en bronwater. Antioxidanten beschermen namelijk het menselijk lichaam tegen oxidatieve schade.

Ook werd onderzoek gedaan naar de kracht van de armspieren. Zoals de kracht van de biceps en de triceps bij het tillen van gewichten met een gebogen elleboog en hoe deze spieren het snel strekken van de elleboog sturen.