13 - 12 - 2019

Column

 

Actions speak louder than words

Vandaag de dag hebben we het beter dan ooit. Dit geldt niet alleen voor Nederland, maar eigenlijk voor de hele wereld. Als je naar de UN Sustainable Development Goals kijkt, dan scoren we uitzonderlijk goed op nagenoeg alle doelen. Waar in 1966 meer dan 50 procent van de wereldbevolking in extreme armoede leefde, leeft nu minder dan 9 procent van de mensen in extreme armoede, terwijl het bevolkingsaantal is verdubbeld.

Oké, 9 procent moet naar 0, maar laat de bovenstaande getallen eens op je inwerken en bedenk dan dat we dit in 50 jaar hebben gerealiseerd. Hetzelfde geldt voor nagenoeg alle ontwikkelingsdoelen die wij ons als wereld hebben gesteld. 

 

Deze enorme vooruitgang wordt gemaakt door miljarden mensen die dag in dag uit werken aan een betere wereld. Naar welke sector je ook kijkt, of het de boer is, de operator in de fabriek, de docent voor de klas of de verpleger in het ziekenhuis, één ding hebben zij gemeen: het zijn mensen die daadwerkelijk iets doen en elke dag verbeteren – in plaats van er alleen maar over kletsen.

Helaas, als je de krant openslaat of Twitter opent, krijg je een heel ander beeld van de wereld. Het lijkt wel of het nog nooit zo slecht is geweest als vandaag. Op veel congressen zie je dan een vlot pratend figuur op mooie gympen vertellen hoe slecht het wel niet gaat, dat de energietransitie pijn gaat doen en dat onze wereld binnen nu en 50 jaar niet meer bestaat, en oh ja: u moet zich daarvoor schamen.

 

Als je dan vraagt wat we er eens aan gaan doen, blijft het angstvallig stil. Helaas blijft het meestal bij woorden en te weinig actie. Toch heb je beide nodig. Je hebt de tovenaar nodig die nieuwe dingen verzint, oplossingen implementeert en continu verbetert. Tegelijkertijd heb je profeten nodig die kritisch blijven kijken en alarmeren als het niet goed gaat. Het is als het ware een soort Plan Do Check Act-cyclus die we samen moeten doorlopen.

Kortom, in plaats van polariseren moeten we weer gaan redeneren, meer vertrouwen hebben in wetenschap en geloof en zin hebben in voortuitgang.

 

Dit is de reden waarom ik heb meegedaan aan de Plant Manager of the Year-verkiezing. Naast het feit dat het een enorme eer is en een geweldig compliment voor mijn team (zij doen het!), geeft het een kans om ook de gympen aan te trekken, het debat aan te gaan, en ons te laten zien als industrie. Want wij zijn doeners, uitvinders, en hebben oplossingen om ook het klimaatprobleem op te lossen. Maar dan moeten we wel meer naar buiten en vertellen wat we doen, waar onze uitdagingen zitten en ook eerlijk durven aangeven waar we nu nog problemen hebben.

Ik ben ervan overtuigd dat we op deze manier UN-doel 13, climate action, echt wel gaan redden!

 

Marinus Tabak, plant manager RWE Eemshaven

Plant Manager of the Year 2019

 

Lees hier de hele bijlage over de Plant Manager of the Year

 


Lees meer over dit onderwerp via de tag(s):
Chemie Magazine

Onderdeel van dossier(s):