03 - 10 - 2019

Chemelot verleidt zij-instromers

Gezamenlijke wervingscampagne voor duizend nieuwe operators

 

Chemelot heeft de komende 10 jaar duizend nieuwe operators nodig door een vergrijzend personeelsbestand. Daarom zijn acht bedrijven op het industrieterrein eind juni gezamenlijk een wervingscampagne gestart. Zij-instromers vormen een belangrijke doelgroep.

Tekst: Adriaan van Hooijdonk

 

De komende 10 jaar gaat een groot deel van de huidige operators op industrieterrein Chemelot met pensioen. Daarom zijn acht bedrijven op het terrein eind juni met een campagne gestart om onder de gezamenlijke vlag van Chemelot nieuw personeel te werven en op te leiden: Anqore, ARLANXEO, Borealis, DSM, Fibrant, SABIC, OCI Nitrogen en Vynova. De krachten worden gebundeld om meer potentiële medewerkers aan te spreken. De gezamenlijke ondernemingen verwachten de komende 10 jaar ruim duizend operators op B- of C-niveau nodig te hebben.
Uit onderzoek van de bedrijven blijkt dat er de komende jaren te weinig jongeren in de regio in een technische richting op mbo-niveau afstuderen om aan de vraag van de ondernemingen te voldoen. Bovendien sluiten de vaardigheden van de afgestudeerden niet optimaal aan op de behoeftes van de bedrijven. Daarom hebben SABIC, DSM en onderwijsinstellingen, waaronder Maastricht University, Zuyd Hogeschool en VISTA College, in 2011 Chemelot Innovation and Learning Labs (CHILL) opgericht.

 

Motivatie

“CHILL wil onderwijs en bedrijfsleven in de regio scherper op elkaar laten aansluiten. Dat is de afgelopen jaren vooral op hbo-niveau goed gelukt”, zegt Cyriel Mentink, projectleider bij CHILL. “Nu kiezen jaarlijks ruim 140 jongeren in de regio voor een hbo-laboratoriumopleiding. Dat is een stijging van 20 procent in vergelijking met een paar jaar geleden. Een groot deel daarvan is inmiddels aan de slag in de labs op het Chemelot-terrein. Tijdens hun studie zijn ze daar via CHILL in aanraking mee gekomen.”
Operators zijn voor chemiebedrijven minstens zo belangrijk, maar er studeren te weinig geschikte mbo’ers af. Daarom richt de wervingscampagne zich niet alleen op schoolverlaters, maar ook op zij-instromers en mechanische operators A en B. CHILL werkt hierbij nauw samen met het Chemelot Career Centre. Het VISTA College verzorgt de opleidingen voor de zij-instromers. De toekomstige operators krijgen op het Chemelot-terrein lessen in procestechniek, meet- en regeltechniek, onderhoud, natuurkunde, veiligheid (VCA), rekenen, Nederlands en Engels.
“Wij zoeken zij-instromers met een technische achtergrond of affiniteit met techniek”, zegt Michael Hamers, projectleider van deze wervingscampagne. “Mensen met minimaal havo 4/5 met exacte vakken, of mbo 3, vmbo theoretische leerweg of gemengde leerweg, of een afgeronde opleiding secundair voortgezet onderwijs of beroepsonderwijs. Leeftijd en ervaring zijn minder belangrijk. Motivatie, ambitie, doorzettingsvermogen en enthousiasme des te meer.”

 

Goed aanbod

Het aanbod ziet er volgens hem goed uit. De operators in spe krijgen een gratis leerwerktraject van 2 jaar aangeboden, dat normaal 18.000 euro kost. Ze verdienen door de ploegentoeslag een salaris van 130 procent en werken gemiddeld 33,6 uur per week. Ze hebben daarom meer vrije tijd dan werknemers in andere branches, ook buiten de reguliere vakantieperiodes. De operators werken 6 dagen achter elkaar en zijn dan 4 dagen vrij. Daarnaast werken ze met geavanceerde technologie in een werkomgeving die al tientallen jaren bestaat en niet snel zal verdwijnen. Sterker nog, Chemelot wil in 2025 zijn uitgegroeid tot de meest veilige, duurzame en concurrerende site van West-Europa.  
Maar waar moeten deze nieuwe krachten vandaan komen in de huidige overspannen arbeidsmarkt? “In de regio Limburg richten wij ons op drie groepen: schoolverlaters, zij-instromers en mechanische operators A of B. De laatste categorie werkt bij productiebedrijven waar ze bijvoorbeeld isolatiematerialen of voedingsmiddelen maken. Deze mensen hebben geen chemische achtergrond, maar zijn na een korte bijscholing zeker geschikt voor de fabrieken van de aangesloten Chemelot-bedrijven”, zegt Hamers. “Wellicht staan ze open voor een nieuwe uitdaging. De bedrijven op Chemelot behoren tot de top in de chemische industrie. En de vooruitzichten zijn goed. De nieuwe medewerkers hoeven zich nooit meer zorgen te maken om hun baan. In het voorjaar 2020 willen wij met een klas van vijf of zes mechanische operators beginnen. Door hun achtergrond als mechanische operator leiden wij ze binnen 4 tot 6 maanden op tot chemisch operator op B-niveau.” Daarnaast zoekt Hamers via het UWV naar geschikte mensen. Er zijn nauwe contacten met het UWV, zowel aan de Belgische als Duitse kant van de grens. Ook worden potentiële kandidaten benaderd via vacaturesites zoals Monsterboard en de Nationale Vacaturebank.

 

300 sollicitaties

De wervingscampagne begint zijn vruchten af te werpen. Eind augustus had Chemelot ruim 300 sollicitaties ontvangen. Kort na de eerste van vele selectierondes kregen de eerste elf mensen direct een contract aangeboden. Begin november starten 24 kandidaten met het leerwerktraject van 2 jaar voor het operator-B-diploma. Een gemêleerd gezelschap van zij-instromers, waaronder twee ex-mariniers, automonteurs, logistieke medewerkers en zorgverleners. Gedreven en gemotiveerde mensen die al wat ouder zijn en heel bewust de keuze voor een overstap naar Chemelot maken, stelt Hamers.
Maar wat gebeurt er als de bedrijven de komende jaren niet de beoogde duizend operators weten te vinden? “Dan heeft dit effect op de continuïteit van de bedrijven”, verwacht Dave Beijer, director people & culture bij het bedrijf Fibrant, gevestigd op het Chemelot-terrein. Deze plant produceert onder meer caprolactam en ammoniumsulfaat voor toepassingen in de auto-, textiel- en agrarische industrie. De gemiddelde leeftijd van de 330 medewerkers bij Fibrant ligt rond de 48 jaar.
Hoewel de bedrijven op Chemelot de afgelopen 20 jaar de nodige automatiseringsslagen hebben gemaakt, is er nog steeds een groot gemis aan gekwalificeerde operators in de toekomst. “Wij moeten nu zij-instromers werven. Anders hebben we over 5 jaar te weinig personeel door de vele operators die met pensioen gaan en door onvoldoende aanbod vanuit de technische opleidingen.”

 


Informatie over werk, opleiding en voorwaarden

In het wervingstraject werken de acht deelnemende Chemelot-bedrijven met elkaar samen. De nauwe samenwerking met opleidingsinstituut CHILL en het VISTA College maakt het mogelijk om toekomstige medewerkers een optimaal, op de praktijk gericht en op maat gemaakt opleidingsprogramma te bieden. De campagne bestaat uit wervende berichten op social-mediakanalen van Chemelot, zoals Facebook, Twitter en LinkedIn, waarin gebruikers meer informatie krijgen over de opleiding, de arbeidsvoorwaarden en het werk in de fabrieken. Alleen al de berichten dat er de komende 10 jaar duizend operators nodig zijn, zorgden voor veel aanmeldingen van potentiële medewerkers. Daarnaast was Fibrant op 28 juli aanwezig met een stand op de Fortuna Sittard Fandag. Belangstellenden konden operators van Fibrant ontmoeten en meer informatie krijgen over het opleidingstraject en de werkzaamheden.

 


Van molenaar naar operator B

De 33-jarige Dave Derks startte na de havo met een opleiding werktuigbouwkunde. Vervolgens werkte hij onder meer als molenaar, maar 3 jaar geleden verloor hij zijn baan. Een nieuwe baan was nauwelijks te vinden. “Ergens in Limburg zag ik een banner van Chemelot hangen. Daarin riepen ze belangstellenden op om te solliciteren voor de functie van operator. Toen ik naar de details informeerde, begreep ik dat het opleidingstraject volledig werd betaald. Bovendien kon ik meteen met een vast contract aan de slag bij Fibrant, inclusief de mogelijkheid om door te groeien naar operator C. Met die opleiding ben ik recent begonnen.”
Door zijn technische achtergrond rolde Dave heel makkelijk door opleiding B heen. Die bestaat voor 20 procent uit theorie en voor 80 procent uit praktijk. Door de begeleiding van ervaren operators kent hij de installaties van Fibrant inmiddels vanbinnen en vanbuiten. “De eerste nachtdiensten waren even wennen, maar ik heb er nu geen problemen meer mee. Tijdens de nachtdiensten is het over het algemeen rustiger dan overdag.”
Wat vindt hij het leukst aan zijn baan? “Storingen oplossen! Ik vind het interessant om de installaties nog beter te leren kennen en de oorzaak van storingen te achterhalen. Bijvoorbeeld wanneer een leiding niet goed is verwarmd en het product stolt. Dan grijp ik onmiddellijk in om de verstopping zo veilig mogelijk op te lossen.” Dave is nog lang niet uitgestudeerd. “Het heeft mij altijd een beetje dwars gezeten dat ik mijn oude studie werktuigbouwkunde niet heb afgerond. Daarom wil ik samen met Fibrant kijken hoe ik straks alsnog een passende hbo-opleiding kan afronden, bijvoorbeeld procestechnologie of technische bedrijfskunde.” Over de kosten en de studietijd hoeft hij zich geen zorgen te maken. “Fibrant betaalt alles. Bovendien heb ik tijdens een gemiddelde, rustige dienst 4 tot 5 uur beschikbaar om te studeren. Daar zou ik thuis niet aan toekomen met twee kleine kinderen en een vrouw in de zorg met onregelmatige werktijden.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Lees meer over dit onderwerp via de tag(s):
Chemie Magazine
Human capital

Onderdeel van dossier(s):