17 - 09 - 2019

Bernard Wientjes: ‘Vind zo snel mogelijk een oplossing voor het stikstofprobleem'

Oproep VNCI-voorzitter Bernard Wientjes aan kabinet

"Over het algemeen is het een goed verhaal," zo reageert Bernard Wientjes op de Miljoenennota. De voorzitter van de Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) is blij dat het kabinet wil investeren in infrastructuur en in onderwijs, want beide zijn belangrijk voor de bedrijfstak. Hij maakt zich wel grote zorgen over het stikstofprobleem.

Wientjes steunt de intentie van dit kabinet om voortvarend met de uitvoering van het klimaatakkoord te beginnen. "Maar vooralsnog zijn het alleen doelstellingen. We moeten nog zien wat er uiteindelijk aan echte wetgeving gaat komen, hoe het met de SDE++ uitpakt en met de aangekondigde CO2-heffing."

Belangrijk bij alle plannen in de Miljoenennota is volgens Wientjes de Nederlandse concurrentiepositie. "Dat dit kabinet in Europa voorop wil lopen op het gebied van klimaatinnovatie is een goede zaak, maar daarbij moeten we wel onze concurrentiepositie in de gaten houden en ervoor zorgen dat de bedrijven die hun nek uitsteken een deel van de risico's afgedekt krijgen door de overheid, via de SDE+-regeling."
 

Kritiek is er ook. Wientjes vindt het jammer dat de vennootschapsbelasting niet is verlaagd. En hij maakt zich zorgen over het feit dat de Raad van State het Programma Aanpak Stikstof (PAS) ongeldig heeft verklaard. "Het aantal bedrijven dat aan VNO-NCW meldt geraakt te worden door het feit dat ze geen bouwvergunning krijgen en niet kunnen investeren stijgt per dag. Chemiebedrijven zien dat hun projecten worden opgehouden, wat invloed heeft op het investeringsklimaat.”

Wientjes benadrukt dat de VNCI niet tegen de doelstelling om NOx-uitstoot te gaan beperken is. “Maar als je NOx-uitstoot gaat beperken door niet te investeren en je haalt vervolgens door niet te investeren de CO2-reductiedoelstellingen niet, ontstaat er een absurde situatie. Ook de investeringen van de overheid kunnen dan wegvallen. Ik doe daarom een dringend beroep op het kabinet en de Tweede Kamer om zo snel mogelijk een oplossing te vinden voor dit probleem."

 

Lees hier het persbericht van de VNCI op de Miljoenennota.


Lees meer over dit onderwerp via de tag(s):
Energieakkoord
PAS