Meet the Chemistry Top Talents: Lieke van Ginkel

In deze maandelijkse column stelt een chemie toptalent zich voor en neemt je mee in de wereld van de ‘Chemistry Top Talents Community’. Het beurzenprogramma van de VNCI, gericht op het verbinden van bedrijven, studenten en universiteiten. Het doel? Meer doorstroom van chemie toppers naar het bedrijfsleven, die vervolgens innovatieve oplossingen ontwikkelen voor een duurzame toekomst. In de afgelopen 6 jaar hebben we al 97 toptalenten vanuit 11 universiteiten gekoppeld aan 29 chemiebedrijven. 

 

Mijn naam is Lieke van Ginkel en ik ben 21 jaar oud. Momenteel zit ik in mijn eerste jaar van de master Chemical Engineering aan de Universiteit van Twente, waar ik ook de bachelor Scheikundige Technologie heb afgerond. Ik heb ervoor gekozen om me in mijn master te verdiepen in de materiaalkunde. De Topsector Chemiebeurs kwam op mijn pad dankzij een mailtje van de studiecoördinator en door posters bij de studievereniging. Het programma sprak mij erg aan, omdat ik graag meer kennis wilde krijgen van bedrijven in de chemische industrie en het me een gouden kans leek om in de chemische industrie stage te lopen. In het eerste halfjaar van 2020 ga ik stage lopen bij Sabic, mijn sponsorbedrijf. Daar kijk ik erg naar uit, omdat ik onderzoek kan combineren met het meedraaien in een bedrijf.

Verdieping
Momenteel ben ik nog druk bezig met vakken volgen. Naast chemische vakken volg ik ook fysische vakken gericht op materiaalkunde, om mijn kennis te verbreden en mijn opties voor later open te houden. Verder heb ik samen met een medestudent van TSC een start gemaakt met de promotie van chemie op middelbare scholen, om te laten zien wat voor mogelijkheden chemie heeft. Volgend jaar willen we echt scholen gaan bezoeken. Daarnaast zit ik sinds kort in een commissie op de Universiteit van Twente. Samen met een paar andere studenten organiseer ik sessies waarin we studenten tips en tricks leren voor hun persoonlijke ontwikkeling. Al deze opgedane kennis hoop ik te kunnen bundelen gedurende mijn stage en natuurlijk in mijn verdere carrière.

Waarde Chemiebeurs
Ik zou iedereen aanraden te solliciteren voor een Chemiebeurs. Je krijgt de mogelijkheid om de chemische industrie van dichtbij mee te maken, maar ook veel kansen om jezelf professioneel en persoonlijk te ontwikkelen. Daarnaast leer je chemiestudenten uit het hele land kennen, wat erg leuk is, omdat je zo verschillende inzichten meekrijgt. De Topsector Chemiebeurs heeft me geleerd verder te kijken dan mijn studie. En het is natuurlijk ook niet verkeerd dat je financiële steun krijgt van je sponsorbedrijf. Dus, als je de kans hebt om te solliciteren, grijp die dan met beide handen aan!

Haal toptalent binnen met de VNCI Chemiebeurs
Interesse in het beurzenprogramma? Neem contact op met Onno de Vreede, Hoofd Innovatie & Human Capital.