13 - 06 - 2019

Column Manon Bloemer: 'Snoepwinkel'

 

"In 1985 deed ik eindexamen, onder andere in scheikunde, en slaagde vol trots met een mooi B-pakket. Na een jaar buitenland lootte ik mee voor bedrijfskunde in Rotterdam. Dat was toen dé nieuwe studie en ik was blij, want ik werd ingeloot. Met de kennis van nu had ik natuurlijk iets technisch moeten kiezen, bèta heeft de toekomst, maar ja, das war einmal. Ik heb me in het bedrijfsleven, bij Unilever en Vopak, zeker niet verveeld en heb er een meer algemeen profiel ontwikkeld. 

 

 

 

 

En nu? Sinds ik weet dat ik bij de VNCI mag starten, verslind ik alles dat raakt aan de chemie (en dat is veel!). Er is zoveel te volgen over verbeteringen, vernieuwingen, innovaties. Op het gebied van vergroening, slim grondstoffengebruik, veilig werken, de energietransitie, nieuwe materialen, efficiëntere processen, noem maar op. Voor iemand die houdt van oplossingen, lijkt het wel een snoepwinkel. Al weet ik ook wel dat sommige snoepjes minder lekker zijn (zo leerde ik de afkorting ZZS) en dat veiligheid en risicoreductie permanente aandacht verdienen. 

 

De chemie, waaronder ook het thema veiligheid, is voor mij: ontdekken, samenwerken, kennis delen, nationaal en internationaal. Bedrijven, groot en klein, ontwikkelen partnerships om te zoeken naar oplossingen voor (wereld)problemen. Ik voel me heel klein in dat perspectief en realiseer me dat ik met de opvolging van Colette ‘grote schoenen’ heb om te vullen. Ik ben Colette, de collega’s bij de VNCI én allen waar ik inhoudelijk op mag gaan steunen nu al dankbaar. Ik zie uit naar de kennismaking en samenwerking met de leden en andere betrokkenen. En ondertussen nog even hard studeren in de scheikundeboeken van mijn kinderen. 

 

Manon Bloemer
Directeur Koninklijke VNCI

 


Lees meer over
Chemie Magazine