Vrouwen onmisbaar voor oplossen personeelsprobleem in chemie

 

30% medewerkers in chemie met pensioen vóór 2030

 

Meiden enthousiast krijgen voor een toekomst in de chemie, dat is hard nodig volgens de organisatoren van The Global Women’s Breakfast dat op dinsdag 12 februari plaatsvindt in Utrecht. Van de 88.000 banen in de chemie gerelateerde sectoren zijn er 71.000 vervuld door mannen. In tien jaar tijd is dit percentage helaas niet gestegen en is slechts 19 procent van de medewerkers vrouw*.

 

Volgens de organisatoren van The Global Women’s Breakfast - De Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI), De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) en Centrum Jongeren Communicatie Chemie (C3) - kampt de chemiesector naast een tekort aan vrouwen eveneens met grote arbeidsmarktkrapte. De komende 20 jaar gaat ruim 50 procent van de medewerkers in de chemische industrie met pensioen*. Met meer jonge vrouwen die kiezen voor een chemie-opleiding kan dit probleem worden opgelost.

 

Chemie is te masculien
Het goede nieuws is dat van de middelbare scholieren die als vervolgopleiding een HBO/WO chemie-opleiding kiezen, de helft vrouw is. De focus ligt dus vooral op MBO-instroom. Daar is slechts 26 procent van de nieuwe studenten vrouw. Juist hier heeft de sector te maken met een grote arbeidsmarktkrapte. Onno de Vreede, hoofd Innovatie & Human Capital bij de VNCI: ”Momenteel is het nog stilte voor de storm, maar bij elkaar opgeteld gaat tussen nu en 2030 30 procent van de werknemers in de chemie met pensioen. In 2037 is dat zelfs 50 procent.” Bernard Wientjes, voorzitter VNCI: “De chemie is natuurlijk veel te masculien. De CEO’s bestaan voornamelijk uit mannen, maar ook in de productie zelf werken nauwelijks vrouwen. Via scholen moeten we heel hard aan het imago gaan werken. Chemie is zo’n boeiend vak, vol innovatie. In deze sector werk je aan dé oplossingen voor een duurzame toekomst. Want zonder chemie geen zonnepanelen, windmolens en elektrische auto’s.”

 

*Bron: De cijfers zijn afkomstig uit verschillende registraties, waaronder die van het UWV, DUO en het CBS.

 


Moniek Tromp (© TU München) en Carina Nieuwenweg

 

Powervrouwen aan het woord
Tijdens het Global Women’s Breakfast op 12 februari vertelden toonaangevende powervrouwen zoals Moniek Tromp, hoogleraar Materiaalchemie aan de Rijksuniversiteit Groningen, en topvrouwen van Shell, Van Wijhe Verf en Dow over hun drijfveren en passie voor chemie. Persoonlijke en inspirerende verhalen die hopelijk de toekomstige generatie enthousiast maakt voor een toekomst in chemie. Carina Nieuwenweg (PhD masterstudent Moleculair life sciences) en spreker tijdens het Global Women’s Breakfast: ”Met behulp van chemie kan ik op een duurzame manier een bijdrage leveren. Hoe tof is het om daar het verschil in te maken? Daarnaast biedt een opleiding in de chemie gegarandeerd een baan, met uitstekende verdiensten en carrièrekansen.”

 

Bekijk hier alle foto’s van het Global Women’s Breakfast:

 

 

 

Partners: