Staatssecretaris Keijzer lanceert programma GoChem: impuls voor groene innovatie in het mkb

 

Staatssecretaris Mona Keijzer van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat gaf op woensdag 5 december de aftrap van een nieuw innovatieprogramma in de chemie: GoChem. Dit programma verbindt innovatieve mkb’ers in de chemische industrie met kennisinstellingen, zoals hogescholen en universiteiten. Zo helpt GoChem mkb’ers om nieuwe ideeën en producten te ontwikkelen die bijdragen aan de groene innovatie van Nederland.

 


Vertegenwoordigers van het mkb en kennisinstellingen, dr. Ruud Koene (links) en professor dr. Bert Weckhuysen (rechts), worden door staatssecretaris Keijzer symbolisch verbonden.

 

Staatssecretaris Keijzer (EZK) sprak bij de lancering over de kansen voor Nederland: “Alleen met innovatieve ondernemers kunnen we als land internationaal aan de top blijven, en kunnen we de concurrentie aan. GoChem past precies in dat plaatje, als onderdeel van de samenwerking binnen het nieuwe Topsectorenbeleid. We richten onze innovatie op de grote uitdagingen van deze tijd. Innovatie moet niet alleen onze economie helpen, maar ook onze maatschappij, onze wereld.”

 

Mkb verbinden met kennisinstellingen
GoChem zet in op het verbinden van het mkb met hogescholen, universiteiten en onderzoeksinstellingen. Zo kunnen mkb en kennisinstellingen samen optrekken in praktijkgericht- of toepassingsgericht onderzoek naar chemische innovaties. Het programma is in feite één loket om mkb’ers te ondersteunen bij het vinden van kennis, talent en de juiste financiering voor de ontwikkeling van hun ‘chemische’ ideeën en producten én voor een goede marktintroductie.

Keijzer: “Bij GoChem heb ik een aantal prachtige voorbeelden gezien van nieuwe ideeën, afkomstig uit de chemiesector. Bijvoorbeeld een naadloos sluitende borstprothese, 3d-geprint van een nieuw materiaal. Ik hoop dat GoChem nog veel meer van dit soort mooie projecten oplevert, waar alle partijen die erbij zitten van profiteren.”
 

Betrokken partners in GoChem
GoChem is een gezamenlijk programma van Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA, Topsector Chemie/Holland Chemistry, TKI Biobased Economy, TNO, NWO-ENW, Domein Applied Science, Landelijk Biobased Kennisnetwerk, Vereniging Nederlandse Chemische Industrie, Wageningen Food en Biobased Research, Federatie Nederlandse Rubber en Kunststofindustrie.

 

Meer weten?
Meer informatie over het programma GoChem vindt u op GoChem.nl. Heeft u een vraag? Neem dan contact op met Harmen Veldman, programmamanager GoChem bij Regieorgaan SIA via harmen.veldman@regieorgaan-sia.nl.