10 - 11 - 2016

Noryl-plant van SABIC biedt mogelijkheid voor powernap

Slapen in de baas z’n tijd

Wat is de overeenkomst tussen Albert Einstein, Epke Zonderland en Winston Churchill? Precies: ze deden regelmatig een powernap. Een kort moment van rust tussen de werkzaamheden door helpt namelijk om de bloeddruk te verlagen en stress te bestrijden. Bedrijven als FujiFilm, Google en British Airways bieden daarom de gelegenheid voor een powernap. En nu ook de Noryl-plant van SABIC in Bergen op Zoom.

De Noryl-plant van SABIC in Bergen op Zoom biedt sinds eind vorig jaar de mogelijkheid aan voor een powernap. Medewerkers in de ploegendienst kunnen - in ruil voor één koffiepauze en na toestemming van hun directe leidinggevende - in een speciale ruimte (4 bij 4 meter, inclusief schemerlicht) een powernap van maximaal 20 minuten doen. Volgens SABIC profiteren ploegendienstmedewerkers hierdoor van vijf voordelen: minder vermoeidheid (en slaperigheid) tijdens de dienst, lagere hartslag, lagere bloeddruk, minder verstoring van het dag-nachtritme en minder negatieve effecten van slaaptekort.

Henk Berends, plantmanager van de fabriek, zegt nog niet te beschikken over harde gebruikscijfers over de pilot. Wel staat er een evaluatie op stapel, waarbij zowel gebruikers als effecten in kaart worden gebracht. De eerste tekenen zijn niettemin positief. “Bij een vergadering zijn soms mensen aanwezig uit de nachtdienst. Hebben zij de powernapstoel gebruikt, dan zien zij er veel frisser en vitaler uit dan collega’s die dat niet hebben gedaan. Zij moeten echt tegen de slaap vechten.”

Hoewel een powernap klinkt als de droom van elke werknemer, merkte Berends in het begin nog de nodige weerstand. “Operators zeiden: je gaat toch niet slapen in de baas z’n tijd? Wij hebben toen uitgelegd dat je recht hebt op pauze. Wat je daarin doet, is aan jou, zoals een powernap.”

Niet té diep
Duurt de powernap te lang (en kom je in een diepe slaap), dan heeft een medewerker last van slaperigheid én verstoring van zijn normale slaap. SABIC-medewerkers mogen daarom per se niet langer dan 20 minuten slapen én ze mogen dit alleen doen als de dienst nog langer dan twee uur duurt. Bovendien staat er in de powernapruimte geen bed maar een luie stoel, zodat de slaap niet té diep wordt.

Het initiatief voor de ruimte is afkomstig van SABIC’s bedrijfsarts. “Die spreekt allerlei operators en hoorde zo over hun slaapproblemen”,  aldus Berends. “Hij was daarom al jaren voorstander van een powernapruimte. In de Noryl-plant kon dit het beste. Hier zijn we al langer bezig met duurzame inzetbaarheid, zoals via zelfroosteren.” Nu staan er in Bergen op Zoom nog zes andere plants. Berends, lachend: “Ja, er is wel enige jaloezie daar. We hebben geen negatieve effecten gemerkt. Na de evaluatie besluiten we hoe we het verder uitrollen.”

Tekst: Inge Janse

De komende editie van Chemie Magazine verschijnt op 17 november. Lees hier alvast het hele artikel.


Lees meer over dit onderwerp via de tag(s):
Chemie Magazine

Onderdeel van dossier(s):