NLEN(X) Sluiten

        

NL EN

Ledennet

Onderliggende pagina's

  Toekomst van de chemie


  Het economisch belang van de chemie in Europa en Nederland is groot. De sector zet in Europa meer dan 550 miljard euro om, in Nederland meer dan 50 miljard. Chemie levert (grondstoffen voor) producten die ons leven veraangenamen en draagt in belangrijke mate bij aan welvaart, welzijn en werkgelegenheid.

  Die positie neemt ze al vele decennia in, maar is niet vanzelfsprekend. In de periode van 1995 tot 2007 verloor de Europese chemie bijvoorbeeld vier procent marktaandeel op de wereldmarkt. Vooral landen als China en India zijn in opkomst en slagen er in ‘sophisticated’ productiefaciliteiten te ontwikkelen, die op volle toeren draaien. Nieuwe ontwikkelingen in de Verenigde Staten (goedkoop schaliegas) en het Midden-Oosten (meer downstreamproductie) vormen extra uitdagingen.

  Uitdagingen

  De wereldbevolking stijgt tot het jaar 2050 van 6,7 naar 9,2 miljard mensen en die mensen willen welvaart, eten, drinken, gezondheid en een leefbaar klimaat. Er liggen dus uitdagingen voor de komende jaren om de chemie haar plaats te laten behouden, in het belang van de mondiale, Europese en Nederlandse economie en dus de welvaart en het welzijn van alle burgers. Dat roept de vraag op hoe de chemische industrie in Nederland er in de toekomst uitziet. Met die vraag voor ogen verstrekte het VNCI-bestuur in de zomer van 2011 een onderzoekopdracht aan organisatieadviesbureau Deloitte.

  De uitkomsten van de studie waren duidelijk. De chemiesector blijft een belangrijke rol spelen, maar zal het komend decennium geconfronteerd worden met ‘uitdagingen en structurele marktveranderingen, waarbij alleen de gezondste chemiebedrijven sterker naar voren zullen komen’. Het rapport benoemt de politieke, economische en culturele megatrends waarmee de chemie zal worden geconfronteerd: globalisering, duurzaamheid, kwaliteit van de gezondheidszorg, gebrek aan grondstoffen, veranderende consumptiepatronen en urbanisering.

  Lees het Visie-rapport 'The chemical industry in the Netherlands: world leading today and in 2030-2050'

  Betekenis bulkchemie

  Ondanks de breed gedragen verwachting dat trends in de richting van duurzame en fijnchemie zullen gaan, is niet te verwachten dat de productie van bulkchemie de komende decennia uit Nederland zal verdwijnen. Bedrijven kunnen alleen kiezen om over te schakelen op fijnchemie door de aanwezigheid van bulkchemie.

  Randvoorwaarden

  De chemie stelt andere industrieën in staat te produceren. De toekomst van de chemie is dus tevens de toekomst van de maakindustrie in Nederland. Het is daarom van groot belang, aldus het rapport, dat de randvoorwaarden, zoals goede wet- en regelgeving, in orde zijn. Dat vraagt er tevens om dat de chemie als onderdeel van de samenleving wordt geaccepteerd.

  Schaliegas

  Binnen een jaar na het verschijnen van het rapport werd duidelijk dat de opkomst van relatief goedkoop schaliegas in de Verenigde Staten een groot concurrentienadeel voor de chemische industrie in Europa betekent. Aanvullend onderzoek van Deloitte bracht aan het licht dat het rijkelijk aanwezige, goedkope schaliegas in de VS leidt tot ernstige concurrentieverstoringen, waardoor de productie van met name ethyleen, ammonia, chloor en natriumhydroxide in Europa gevaar loopt.

  Lees het rapport ‘The shale gas revolution and its impact on the chemical industry in the Netherlands. Addendum to VNCI Vision

  De VNCI trad daarop in overleg met de minister van Economische Zaken. Dat leidde tot afspraken over investeringen in regionale clusters, versterking van het concurrentievermogen, vermindering van lastendruk en de toezegging van de minister dat energie-intensieve bedrijven, zoals de chemie, compensatie krijgen voor hun hoge energierekening.

  De chemie gelooft nog altijd dat ze de ambitie zoals voorgesteld in het Visie-rapport kan bereiken. Weliswaar heeft zij daar wel de steun van de overheid bij nodig, maar zij is vastbesloten alles op alles te zetten om groei te bewerkstelligen.

  De Nederlandse chemische industrie is al jaren world leading. Maar wat is de toekomst van de Nederlandse chemie? Bekijk onderstaande video.

   


  Contact

  Telefoon: 070 337 87 87
  Fax: 070 320 39 03
  E-mailadressen

  Postadres
  Postbus 443
  2260 AK  Leidschendam

  Bezoekadres
  Castellum, ingang C
  Loire 150
  2491 AK  Den Haag

  Perscontact
  Woordvoerder: Roderik Potjer, Hoofd Communicatie & Public Affairs
  Telefoon: 070 337 87 30
  E-mail: potjer@vnci.nl

  Inschrijven voor de nieuwsbrief

  Lees de Chemie Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van de VNCI.

  Er is een fout opgetreden bij het opslaan van uw gegevens
  U bent succesvol ingeschreven
  U bent succesvol uitgeschreven
  Een ogenblik geduld a.u.b. uw aanvraag wordt verwerkt.

  all rights reserved 2017