NLEN(X) Sluiten

        

NL EN

Ledennet

Onderliggende pagina's

  Sterktes en zwaktes


  Een belangrijke sterkte van de chemische industrie in Nederland, is de inbedding in een Noord-West-Europees cluster dat drie landen omvat. Nederland is voorts een land met een stabiel politiek en sociaal klimaat. In fysieke zin is de haven van Rotterdam - een van de grotere in de wereld - een belangrijke pré.

  Nederland had de reputatie een land met hoge loonkosten te zijn. De afgelopen jaren is de arbeidsproductiviteit in Nederland echter gestegen, terwijl de loonkostenontwikkeling gematigd was. Als gevolg hiervan daalden de arbeidskosten per eenheid product.
   

  Energie-akkoord

   
  De Nederlandse industrie kampt, net als alle landen in de EU, met relatief hoge energiekosten. In de zomer van 2013 echter hebben overheid, stakeholders op energiegebied en maatschappelijke organisaties (inclusief milieubeweging) een veelomvattend Energie-akkoord gesloten met afspraken bevatten over energiebesparing, schone technologie en klimaatbeleid. Uitvoering van de afspraken moet resulteren in een betaalbare en schone energievoorziening, werkgelegenheid en kansen voor Nederland in de schone technologiemarkten.
   

  Energie-efficiëntie

   
  Naast het gebruik van duurzame energie streeft de chemische industrie ook naar grotere energie-efficiëntie. Een verdergaande energiebesparing kan worden bereikt door een verbeterde procesintegratie. Daarnaast moeten geheel nieuwe technologische concepten worden ontwikkeld om tot efficiëntere processen te komen (procesintensificatie). Dit thema speelt door de gehele industrie heen, van de petrochemische installaties in de regio Rotterdam tot in kleinere installaties op Chemelot in Limburg.
   

  Mkb

   
  De chemische industrie in Nederland telt een aantal grotere chemiebedrijven. In het kader van het topsectorenbeleid wordt extra aandacht geschonken aan de ontwikkeling van het mkb. 
   

  Onderwijs

   
  Nederland kent een goed onderwijssysteem, van basisschool tot hoogwaardige (technische) universiteiten. In toenemende mate weten onderwijs, wetenschap, kennisinstituten en chemie elkaar te vinden met als resultaat dat onderwijs beter aansluit bij het bedrijfsleven en een kruisbestuiving plaatsvindt in het onderzoek, waardoor innovatie sneller kan plaatsvinden. 
   
  Het verlies aan technisch personeel als gevolg van vergrijzing van het werknemersbestand, moet worden opgevangen door de instroom van jonge medewerkers. Overheid, onderwijs en bedrijfsleven realiseren zich dat ten volle en werken nauw samen om een mogelijk tekort te voorkomen, zodat de ontwikkeling van bedrijven niet zal worden belemmerd.

  Contact

  Telefoon: 070 337 87 87
  Fax: 070 320 39 03
  E-mailadressen

  Postadres
  Postbus 443
  2260 AK  Leidschendam

  Bezoekadres
  Castellum, ingang C
  Loire 150
  2491 AK  Den Haag

  Perscontact
  Woordvoerder: Roderik Potjer, Hoofd Communicatie & Public Affairs
  Telefoon: 070 337 87 30
  E-mail: potjer@vnci.nl

  Inschrijven voor de nieuwsbrief

  Lees de Chemie Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van de VNCI.

  Er is een fout opgetreden bij het opslaan van uw gegevens
  U bent succesvol ingeschreven
  U bent succesvol uitgeschreven
  Een ogenblik geduld a.u.b. uw aanvraag wordt verwerkt.

  all rights reserved 2017