Honkvast | Johan Wolt (Nobian): de boswachter die plantmanager werd

Boswachter. Dat leek hem wel wat op de lagere school. Het liep anders voor Johan Wolt (58). Hij deed de lts en zijn ouders spoorden hem aan om daarna de mts te doen. Maar Wolt wilde liever met zijn handen werken en kwam op 16-jarige leeftijd in dienst bij AkzoNobel (nu Nobian). Hij ging niet meer weg, had twaalf verschillende functies en werkt er in augustus 42 jaar.

Tekst: Ingeborg Abendanon

“Ik had geen zin om naar de mts te gaan. AkzoNobel was een grote werkgever in de regio en ik begon daar als leerling-monteur met een werk-leer-contract voor twee jaar. Praktijkervaring opdoen en een dag in de week naar school. Eigenlijk kwam ik er toen al snel achter dat ik toch wel graag wilde doorleren. Ik had genoeg tijd over en volgde in de avonduren lascursussen en heb machine- en constructiebankwerk gedaan. O ja, en een tweedegraads lerarenopleiding. Tot mijn drieëndertigste ben ik zeker twee tot drie avonden per week bezig geweest met studeren. Zo heb ik ook nog onderhouds- en inkoopmanagement gedaan.”

Na tien jaar werd Wolt - inmiddels eerste monteur - op zijn 26ste aankomend supervisor werktuigbouw. Het was zijn eerste ervaring op het gebied van leidinggeven in drie chemische fabrieken waaronder de chloorfabriek van AkzoNobel. “Op mijn dertigste ben ik vervolgens afdelingschef geworden op de centrale werkplaats. De plek waar ik zelf ooit begonnen ben en waar ik aan een groep van 65 mensen leidinggaf. Dat heb ik vier jaar gedaan en vervolgens ben ik afdelingschef logistieke en facilitaire diensten geworden. In die tijd was het gebruikelijk dat je als bedrijf alles zelf in huis deed. Ik moest in die functie kijken welke werkzaamheden we wilden uitbesteden, bijvoorbeeld het transport. Dat heb ik twee jaar gedaan en daarna werd ik verantwoordelijk voor de inkoop- en magazijnfunctie bij de technische dienst. Van daaruit rolde ik door naar de centrale inkoopafdeling met de bedoeling om hoofd inkoop te worden. In die periode werd bekend dat de chloortransporten zouden stoppen. De chloor- en MCA-fabrieken in Hengelo zouden gaan sluiten en er moesten nieuwe fabrieken komen in Delfzijl. Toen heb ik direct mijn vinger opgestoken. Ik had net mijn opleiding voor maintenance manager afgerond en wilde graag betrokken zijn bij de nieuwbouw.”

Mooiste functie

Dat mocht, op voorwaarde dat hij eerst nog 2,5 jaar in Hengelo zou meedraaien als maintenance manager chloorbedrijf. Het werd “een van de mooiste functies die ik heb mogen doen.” Ondanks het feit dat de fabriek zou gaan sluiten, waren de medewerkers meer dan ooit gemotiveerd om het tot een goed einde te brengen. “De mentaliteit van mensen in Hengelo en Groningen ligt dicht bij elkaar. Dat voelde goed. Een aantal medewerkers uit Hengelo is ook meegegaan naar de chloor- en MCA- fabrieken in Delfzijl.”

Kansen pakken 

Wolt was intensief betrokken bij de nieuwbouw van de chloorfabriek in Delfzijl. Hij mocht er zijn eigen onderhoudsafdeling samenstellen en was er vier jaar maintenance manager. Er volgden meer functies en sinds april van dit jaar is Wolt plantmanager bij chloorbedrijf Nobian. “Ik heb veel geluk gehad, maar je moet de kansen ook pakken. En er hard voor werken. Ik kijk met tevredenheid terug op alles wat ik tot nu toe heb gedaan. In mijn team zie ik nu jonge, getalenteerde mensen. Die gaan verder komen dan ik, als het een beetje meezit. Het traject dat ik heb afgelegd gaat tegenwoordig sneller. Jongeren maken zich nieuwe processen snel eigen. De keerzijde is dat ze soms te snel een ander pad kiezen.” Een carrièreswitch naar een ander bedrijf heeft hij zelf nooit overwogen. “Natuurlijk ben ik ook weleens benaderd. Meestal ging ik daar niet op in. En als ik al in gesprek ging, besloot ik altijd om bij dit bedrijf te blijven.”

Met onderbreking van een jaar diensttijd (hij was er wapenhersteller), is Wolt dus meer dan vier decennia werkzaam in de chemische industrie. Hij breekt er graag een lans voor. “Zonder chemie zouden we geen welvaart hebben. Neem de energietransitie, een opgave die we zonder de chemie niet voor elkaar krijgen. We moeten naar groene chemie en daar wordt hier in het noorden hard aan gewerkt. Zo zijn we bezig met waterstof. Een deel daarvan wordt gebruikt in de bussen die hier rondrijden en straks ook op binnenvaartschepen. In de chemie is zo ontzettend veel te doen, het is de bouwsteen in onze maatschappij.”  

Voorlopig zit Wolt als plantmanager prima op zijn plek. Wat er daarna nog op zijn pad gaat komen, weet hij niet. “Ik ben niet bang voor veranderingen. Bedrijven moeten zich blijven aanpassen aan hun omgeving. Sommige activiteiten verdwijnen, maar daar komen weer andere voor terug. Of ik de vijftig jaar hier vol ga maken?” Lachend: “Dat is geen doel op zich, we zien het wel.”  

 

"Tot mijn drieëndertigste ben ik zeker twee tot drie avonden per week bezig geweest met studeren."

 

Wolt volgde in zijn carrière overigens drie mensen op die met pensioen gingen. Die pensionering komt ook voor hem langzamerhand om de hoek kijken. Toch nog boswachter worden dan? “Ik ben graag in de natuur, dus wie weet. Misschien ga ik nog wel iets doen met mijn lerarenopleiding, jonge mensen helpen bij hun ontwikkeling. Wat me trouwens écht leuk lijkt na mijn pensioen, is met een camper elk jaar een paar maanden door Europa rijden. Heerlijk. En dan ergens parkeren en lekker wandelen in de bergen en het bos. Ja, de boswachter zit er nog steeds een beetje in.” 


Over Nobian

Nobian is een Europese leider in de productie van essentiële chemicaliën voor industrieën variërend van ontsmettingsmiddelen, lichtgewicht duurzame kunststoffen, aluminium en isolatiematerialen tot elektrische auto's en farmaceutica. Nobian heeft zo’n 1.600 medewerkers en een omzet van zo’n 1 miljard euro. Het bedrijf exploiteert zeven moderne chemische en zoutfabrieken in Nederland, Duitsland en Denemarken. Nobian is volledig eigendom van The Carlyle Group en GIC.