Honkvast | John Spraakman: drie generaties bij Shell

Met het pensioen van John Spraakman (64) op 31 oktober dit jaar komt er een eind aan drie generaties uit dezelfde familie die werkzaam waren bij Shell. Zijn opa kwam in 1927 in dienst bij de Nederlands-Britse oliemultinational en zijn vader volgde in 1957. John Spraakman was in 1978 de derde generatie. Hij bleef er maar liefst 43 jaar: “Ik heb veel mogelijkheden gehad om door te groeien en mijn werk was heel divers.”

Tekst: Ingeborg Abendanon

Bij elkaar opgeteld zijn ze goed voor 94 jaar, zeven maanden en 24 dagen dienstverband bij Shell. “Mijn opa kwam in 1927 in dienst bij Shell Nederland Verkoop en hij is daar tot aan zijn pensionering in 1964 gebleven. Mijn grootouders woonden in Meppel, vlak bij het Shell-depot. Als tankwagenchauffeur pendelde mijn opa tussen Shell Pernis en de verschillende depots om producten te distribueren. Later verhuisden ze naar Hengelo, ook weer in de buurt van een depot. Mijn opa was een sterke man als je bedenkt dat er geen stuurbekrachtiging op die zware wagen zat. Chauffeurs van nu hebben het gemakkelijker met alle verbeterde technieken. Bang was mijn opa ook niet. Tijdens de oorlog smokkelde hij eten voor zijn gezin. Daarvoor had hij geheime luikjes in zijn tankwagen gemaakt.”


Honkvast

Tientallen jaren, of zelfs je hele leven, bij één bedrijf werken? In de chemie komt het vaak voor. In deze serie portretten van trouwe, tevreden medewerkers vertelt John Spraakman over zijn werk.


Drie generaties Spraakman aan het werk bij Shell.

 

Het was zijn opa die de vader van John Spraakman aanmoedigde om ook te solliciteren bij Shell. “Mijn vader begon in 1957 bij Shell Pernis. Hij was onderhoudsmonteur op Pernis totdat hij in 1972 overstapte naar Shell Moerdijk. In 1986 ging mijn vader met vervroegd pensioen.” De familiegeschiedenis herhaalde zich toen John Spraakman, met zijn vader als kruiwagen, solliciteerde bij Shell Moerdijk. “Op 1 augustus 1978 begon ik in het gereedschapsmagazijn. Mijn opa was toen al overleden. Of hij trots op zijn kleinzoon zou zijn geweest, weet ik dus niet. Mijn vader was het in elk geval wel. Net als dat ik trouwens trots ben dat ik in hún voetsporen mocht treden.” 

Plezier

Spraakman zou Shell Moerdijk niet meer verlaten. “Ik heb nooit een moment gehad om verder te kijken dan Shell. Ik heb hier altijd met veel plezier gewerkt. In mijn jonge jaren was het misschien ook anders dan nu. De verhalen over solliciteren bij een ander bedrijf en de mogelijkheden die daar wellicht waren, waren toen helemaal niet aanwezig. Er was nauwelijks verloop bij Shell en dus ook geen aantrekkingskracht om weg te gaan naar een ander bedrijf.”

Na zijn eerste jaar in het gereedschapsmagazijn verhuisde hij naar de appendagewerkplaats. Daarna ging hij – net als zijn vader – als onderhoudsman naar de kraakfabriek van Shell Moerdijk (Moerdijk Lower Olefins) en later als Bedrijfsservice Operator-coördinator/movement operator naar de verladingsafdeling MFD. Na een periode van reorganisatie werkte hij van 1994 tot 2017 weer in de appendage, waarvan de laatste vier jaar als technisch assistent. Vanaf 2017 tot aan zijn pensioen beheerde hij het surplus-materiaal en het tijdelijk leidingwerk.

 

"Werken in de chemie is zeer divers. Je kunt met veel verschillende opleidingen zoveel verschillende banen doen!"

 

Werken in de chemie, Spraakman kan wel uitleggen wat daar zo boeiend aan is. “Je werkt in een industrie die basischemicaliën maakt die toegepast worden in producten die wij allemaal dagelijks gebruiken en die voor veel welvaart zorgen. Dat maakt dat je middenin de samenleving staat. De chemische industrie speelt een belangrijke rol in de energietransitie en kan met de producten die wij fabriceren ook meewerken aan een oplossing. Werken in de chemie is zeer divers. Je kunt met veel verschillende opleidingen zoveel verschillende banen doen! Kies je eigen pad en je zult ervaren waarom ik zo lang bij Shell ben gebleven.”

Hoewel nog in dienst tot eind oktober, geniet Spraakman met de opname van zijn verlofdagen nu al van zijn pensioen: “Ik kijk met een heel positief gevoel terug op al die jaren en ik ben er trots op dat ik hier heb mogen werken. Veel collega’s waarmee ik jaren heb samengewerkt, zijn al met pensioen. Voor mij is het een mooi moment om dit jaar te stoppen. Ik ga genieten van de tijd die ik met mijn vrouw, kinderen en kleinkinderen mag doorbrengen. Als ik tijd overhoud, wil ik graag de stamboom van mijn voorouders bijwerken, tekenen, fietsen en wandelen.


Over Shell

 Royal Dutch Shell is één van de grootste energiebedrijven in de wereld. Op de retailstations verkoopt Shell benzine, motorolie, stroom, eten en drinken aan consumenten. Shell werkt aan het opsporen, winnen en produceren van olie en gas en levert steeds schonere energieproducten aan de scheep- en luchtvaart en de industrie. In toenemende mate investeert het bedrijf in duurzame energieoplossingen zoals wind, zon en waterstof. Bij Shell werkten in 2020 wereldwijd zo’n 86.000 mensen in meer dan 70 landen. In Nederland werken ongeveer 9.500 mensen bij Shell, waarvan ruim 800 bij Shell Moerdijk.


Foto's: Shell