Gerald Kulk: van verftapper tot specialist

Als veertienjarig jongetje ging Gerard Kulk (67) met zijn vader mee naar Sikkens. In het gezin met acht kinderen was er na de lagere school en twee jaar lts geen geld om te studeren. Hij had graag iets met houtbewerking willen doen, maar het liep dus anders. Bij Sikkens (later AkzoNobel) begon Gerard op de tapperij. Blikken van 1 liter afvullen, voorzien van een etiket en verpakken. Wat volgde was een imposante carrière van vijftig jaar bij hetzelfde bedrijf waarbij hij zich specialiseerde in chemie gerelateerde wet- en regelgeving, informatica en het ontwikkelen en beheren van applicaties die berekeningen kunnen uitvoeren gebaseerd op geldende wet- en regelgeving voor de verfsector.

Tekst: Ingeborg Abendanon

Gerard: “Nee, een overstap heb ik nooit overwogen. Zij waren goed voor mij en ik voor het bedrijf. Ik heb veel kansen gehad om me verder te ontwikkelen en die heb ik met beide handen aangegrepen.” De toenmalige bedrijfsleider keek nog vreemd op toen Gerard met zijn vader binnen kwam lopen. “Ik was nogal een klein mannetje. Ik moest gaan staan zodat hij kon kijken of de bedrijfskleding me wel paste. In die tijd een overall met klompen.”


Honkvast

Tientallen jaren, of zelfs je hele leven, bij één bedrijf werken? In de chemie komt het vaak voor. In deze serie portretten van trouwe, tevreden medewerkers vertelt Gerard Kulk over zijn werk.


Kleuren ontwikkelen

Na het vullen van de blikjes verf voor kleine orders stapte Gerard al snel over naar de centrale tapperij waar de grotere klussen gedaan werden. Opdrachten van 1.000 tot 5.000 liter. Maar het vullen van blikken verf was niet iets wat hij zijn hele leven wilde doen. Hij ging een opleiding tot kleurmaker doen. “Eerst kleuren maken en later volgde de overstap naar het laboratorium waar ik ook kleuren ging ontwikkelen. In die tijd werkten we veel voor de auto-industrie. In het lab ontwikkelden we een kleur in opdracht van de klant die bij het type auto en het interieur moest passen.” Daarna werd hij keurmeester. “Verf testen op aspecten als hardheid, glans en krasvastheid.”

Foto's: Arno Massee - Betastock

 

De andere kant van verf

Steeds meer verschoof de interesse en deskundigheid van Gerard naar de ‘andere kant’ van het product verf. Wet- en regelgeving: etikettering, veiligheidsbladen, registratieverplichtingen en transportgegevens. En het beheren van al die gegevens in databases en applicaties. De ervaring die hij in de fabriek had opgedaan, kwam hem goed van pas bij de verschillende functies die hij uitoefende. “Veel regelgeving was er nog niet. En wat er was, typten we op een A4-tje. Computers waren er toen nog niet. Het later vastleggen van voorschriften en het verwerken van die data in systemen, hebben ervoor gezorgd dat het werk makkelijker is geworden. Ik ging daarvoor ook rekenmethodes schrijven. Maar om dat écht goed te kunnen doen, heb ik na de havo en het vwo een hbo-opleiding informatica gevolgd. Alles in de avonduren naast het werk. Dit was nodig om op het juiste niveau te kunnen overleggen met bedrijven die specifieke applicaties ontwikkelden. Ik ben er trots op dat een deel van mijn werk nu nog steeds wordt toegepast in de praktijk. Niet alleen in Nederland, maar ook in Europa.”

Dat Europese terrein bracht hem vaak naar Brussel waar hij namens AkzoNobel deelnam aan brancheoverleg over veiligheid en regelgeving. “Samen met branchegenoten de grijze gebieden in de wet- en regelgeving bespreken en daar richtlijnen voor opstellen voor de verfindustrie. Soms is regelgeving onduidelijk en lastig te interpreteren. Daarbij mocht ik onze industrie op brancheniveau vertegenwoordigen in het overleg met de opstellers van de Europese richtlijnen.”

 

“Die potjes verf van 1 liter hebben me ver gebracht.”

 

“Ik ben meegegroeid met alle ontwikkelingen van de wet- en regelgeving en de ontwikkeling van gerelateerde applicaties. Nu heeft iedereen zijn eigen specialisme, maar ik heb het allemaal mogen doen in mijn werk.” Begonnen als verftapper van veertien kijkt Gerard – nu gepensioneerd – terug op een prachtige carrière waarin hij verfspecialist, expert op het gebied van wet- en regelgeving, ict-deskundige en branchevertegenwoordiger was. “Die potjes verf van 1 liter hebben me ver gebracht.”


1792 | De fabricage van lakken begon

In 1792 richtte Wiert Willem Sikkens langs de stadsmuur van Groningen een fabriek op voor de fabricage van lakken. Tegenwoordig is Sikkens een internationaal erkend merk dat wereldwijd bekend is. Al in de jaren '20 van de vorige eeuw namen onderzoek en ontwikkeling bij Sikkens een belangrijke plaats in. Zo ontstond in 1924 een laboratorium voor ontwikkeling van nieuwe producten en kwaliteitsbewaking. Al snel werd Sikkens fabrikant van speciale lakken voor de meubelmakers branche en de auto- en vliegtuigindustrie. Deze bedrijfsonderdelen bestaan tegenwoordig nog steeds. De firma verhuisde in 1939 naar Sassenheim. Het tekort aan grondstoffen na de oorlog dwong het bedrijf tot creatieve stappen. Dat leidde tot de ontwikkeling van de kunstharslakken. Door een reeks fusies en bedrijfsovernames werd Sikkens in 1960 een internationale marktleider. Tegenwoordig is Sikkens onderdeel van de AkzoNobel-groep en behoort het tot de grootste fabrikant van verven en lakken ter wereld.