Werken in de chemie met Nienke Mossou-Peters

Ze zit helemaal op haar plek bij Nouryon. Maar als ze iets mocht veranderen, zou ze graag meer vrouwen in de chemie zien en meer duurzame impact maken met haar baan. Chemie Magazine in gesprek met Nienke Mossou-Peters over werken in de chemie.

Tekst: Inge Janse

Wat is er zo boeiend aan chemie en wat maakt werken in de chemiesector zo leuk? Chemie Magazine vraagt het aan mensen die een chemie-opleiding hebben gedaan en nu in de chemie werken. Deze keer Nienke Mossou-Peters. Haar team draait goed, de verkopen stijgen en ze krijgt er zelf energie van. Ze lijkt haar plek te hebben gevonden in haar rol als global commercial manager Pharma Salt bij Nouryon. Maar als ze iets mocht veranderen, zou ze graag meer vrouwen in de chemie zien en meer duurzame impact maken met haar baan.

Aan welke consumentenproducten lever jij een bijdrage?

Ik ben verantwoordelijk voor farmaceutisch zout. Dat is heel zuiver zout voor bijvoorbeeld dialysebehandelingen van patiënten met nierfalen en infusen in het ziekenhuis. Als commercieel manager van een wereldwijd salesteam van zes mensen ben ik verantwoordelijk voor de verkoop van dit zout. Ik stuur het team aan, bepaal de groeistrategie en werk direct met klanten om ervoor te zorgen dat zij ons product kopen en in goede orde ontvangen. Ook loop ik contracten na van nieuwe klanten en werk ik samen met de fabriek, klantenservice en logistiek om te zorgen dat de levering aan de klant goed verloopt. In mijn vorige functie verkocht ik monochloorazijnzuur. In gesprekken met klanten over applicaties kwamen er veel chemische termen op tafel en was het superhandig dat ik mijn kennis over chemie had. Dat is in mijn huidige functie een stuk minder.

Het werk is soms best spannend, bijvoorbeeld als ik met een klant onderhandel over een heel groot contract, dan staat er veel op het spel. Toch ben ik door de jaren heen een stuk relaxter geworden, ook omdat het hartstikke goed gaat. Bovendien ben ik op deze functie gezet omdat het in mijn vorige functie goed ging, dat geeft vertrouwen. Ik lees mijn e-mails inmiddels niet meer tien keer na voordat ik die verstuur. Een tikfout kan gebeuren, daar wordt de kwaliteit van mijn werk niet minder van.

Wat vertel jij kinderen als zij vragen wat voor werk je doet?

Ik ben verantwoordelijk voor het verkopen van een heel speciaal zout waar mensen beter van worden als ze ziek zijn. Dat verkopen doe ik niet in een winkel, maar direct vanuit de fabriek naar onze klanten, in heel grote zakken die je zelf niet kunt tillen. Daarbij zorg ik ervoor dat de mensen die mij helpen met het verkopen blij naar hun werk gaan en goed als een team samenwerken. Ook wil ik dat de klanten tevreden zijn met ons product.

Hoe ben je in deze baan terechtgekomen?

Het is niet zo dat ik als meisje van 6 jaar al thuis in potjes zat te roeren en dacht: ik ga scheikunde studeren. Ik ben er echt in gerold door mijn interesse in bètavakken. Op de middelbare school koos ik – als enige meisje in mijn jaar – voor het technische profiel. Ik vond dat leuk, puzzelen en analytisch denken. In tegenstelling tot talen leren. Dan had ik heel de avond Duitse woordjes zitten stampen, en als mijn ouders me overhoorden, had ik al bij het eerste woord geen enkel idee.

Ik koos voor de studie chemie omdat zij het meest tastbaar was. Chemie is immers overal: van de processen in je lichaam tot de productie van nieuwe materialen. Ik zag mezelf echter niet de hele dag op het lab staan en volgde daarom een minor ondernemerschap.Tijdens een stage bij een onderzoeksbedrijf in Engeland bleek dat de eigenaren niet veel verstand hadden van business. Ik merkte bij klanten dat het heel handig was dat ik van beide kanten iets snapte, wat me triggerde om meer op dit raakvlak te willen doen

Tijdens een afstudeerproject bij Nouryon, toen nog AkzoNobel, keek ik naar de mogelijkheden voor waterstof. Ik merkte dat het heel goed bij me past om te bedenken hoe een markt werkt, wat de trends zijn en hoe je daarop kunt inspelen. Als businessanalist bij de afdeling corporate voelde ik me alleen te ver verwijderd van de chemie. Daarom ging ik terug naar de afdeling monochloorazijnzuur, als marketingmanager en daarna salesmanager. Toen voelde ik me voor het eerst echt als een vis in het water. Met klanten applicaties bespreken en fabrieken in met veiligheidsbril en helm. Ik woonde voor deze functie een tijd in Chicago, dat was een geweldige ervaring. Als volgende stap leek het me een mooie uitdaging om mijn eigen team te leiden en met veel verschillende culturen te werken. Toen ik benaderd werd voor deze functie, heb ik dus snel ja gezegd en zijn mijn man en ik terugverhuisd naar Nederland.

Wat zou je je jongere zelf nu adviseren?

Na mijn stage kon ik kiezen uit drie verschillende functies. Daar heb ik echt slapeloze nachten van gehad. Voor m'n gevoel stond ik op een kruispunt waarop ik een richting zou kiezen voor de rest van mijn leven.Maar er leiden meerdere wegen naar Rome, en ik had nooit gedacht dat ik van mijn huidige functie zoveel energie zou krijgen. Mijn advies is dus: luister naar je gevoel en maak een keuze. Je kan die keuze daarna altijd nog bijsturen, een eerste functie is niet allesbepalend. Je leert gaandeweg wat goed bij je past en waar je energie van krijgt.

Wat levert je werk je op?

Veel energie! Dat komt mede door de internationale omgeving met al die verschillende culturen. In Japan zijn mensen heel beleefd en wat conservatiever, dus je moet veel geduld hebben. In China zijn boodschappen vaak indirect, heel anders dan in Nederland. Terwijl in India alles heel snel en intens verloopt, met klanten die je tegelijkertijd mailen en appen. Ik pas daar elke keer mijn stijl op aan.

Ook het aansturen en motiveren van mijn team geeft me energie. Plus dat ik heel resultaatgericht ben, en in sales zijn je resultaten heel transparant. Je merkt het bijvoorbeeld direct of een klant meer of minder gaat kopen nadat je er contact mee hebt gehad.

Op welke eigen prestatie ben je het meest trots?

Dat ik op mijn 30e, na 6 jaar werken, de verantwoordelijkheid mocht dragen voor een eigen team. En dat dit goed werkt: ik heb een ontzettend leuk en betrokken team en de business groeit flink. Dat komt ook omdat ik hard werk en mijn afspraken nakom. Dat bleek ook uit alle persoonlijkheidstests. Mijn grote drijfveer is resultaten behalen en vinkjes zetten. Uit die tests bleek ook mijn menselijke aspect. Ik scheer niet iedereen over één kam, maar ik kijk naar ieders behoeften en ideeën. Mensen leven op als je ze genoeg aandacht geeft. En ik heb gevoel voor de juiste balans tussen vrijheid geven en ondersteunen.

 

"Gisteren had ik een overleg, en weer zat ik met zeven mannen aan tafel. Dat is zo typisch voor de industrie"

 

Als je iets zou mogen veranderen aan je baan, wat zou dat zijn?

Thuis doe ik ontzettend veel aan duurzaamheid: wat ik eet, de kleren die ik koop, groene energie gebruiken, afval scheiden. Dat zit nu niet in mijn dagelijkse werk, terwijl ik me daar wel voor wil inzetten. Dat kan ook heel goed in de chemie, want het mooie daarvan is dat het in zoveel mensenlevens terechtkomt. In een volgende stap zou ik graag blijven doen wat ik nu leuk vind, een business aansturen in een internationale omgeving, maar dan voor een chemisch product met een duurzame impact. Denk aan plastics van biobased grondstoffen, producten die je heel goed kunt hergebruiken of isolatiemateriaal.

Ik zou ook meer vrouwen in de chemie willen zien. Gisteren had ik een overleg, en weer zat ik met zeven mannen aan tafel. Dat is zo typisch voor de industrie. Op grote chemiecongressen loop ik voornamelijk tussen grijze mannen in grijze pakken. Terwijl het juist heel positief uitpakt dat ik een vrouw ben. Klanten onthouden me beter en ik val goed op. Het is bovendien een mooi vak in een mooie industrie. De industrie zou daar nog veel meer vrouwen voor kunnen en moeten enthousiasmeren.

Wat zou je nóg liever doen dan wat je nu doet?

Ik keek laatst A Life on Our Planet, de natuurfilm van David Attenborough. Mijn man zei daarna: ‘Moeten we niet iets heel anders gaan doen?’ We hadden het erover dat ik misschien bij de Verenigde Naties zou kunnen werken aan de klimaatdoelstellingen. Maar ik weet niet of ik geschikt ben voor zo'n trage politieke omgeving. Ik wil resultaten kunnen halen, zichtbare stappen vooruitzetten, dat geeft me energie. Aangezien de chemie een heel belangrijke rol speelt in het halen van de klimaatdoelstellingen, geloof ik dat ik vanuit deze industrie sneller een tastbaarder resultaat kan behalen.


Curriculum vitae

  • Naam | Nienke Mossou-Peters
  • Leeftijd | 31 jaar
  • Woonplaats | Amersfoort
  • Huwelijkse staat | Getrouwd
  • Opleidingen | Master Chemistry (Vrije Universiteit Amsterdam, 2010-2013), master Fundamentals of Business and Economics (Universiteit Utrecht, 2012), honours program Factory of the Future (Universiteit Utrecht, 2011), bachelor Chemie (Universiteit Utrecht, 2007-2010), gymnasium (Arentheem College Arnhem, 2001-2007).
  • Nevenactiviteiten | Nienke zit in de raad van advies van International Business Research Groningen, dat studenten wereldwijd consultancy-opdrachten laat doen. “Ik help het bestuur om plannen te maken en bedrijven en opdrachten te werven.” Daarnaast wil ze, nadat ze voldoende gewend is geraakt in Amersfoort, kijken of ze kan helpen bij het groener maken van de stad of taalmaatje kan worden. “Ik heb daar zelf nog niet de mouwen voor opgestroopt, dus dat ga ik nog doen.”
  • Werkgevers | Global commercial manager Pharma Salt bij Nouryon (2019-heden), sales and customer service manager Americas Monochloorazijnzuur bij AkzoNobel/Nouryon (2016-2019), marketing manager MCA bij AkzoNobel (2015-2016), international business analyst bij AkzoNobel (2013-2015), business research intern bij AkzoNobel (2013), research intern bij DSM (2012-2013), trainee bij ChemOvation (2009-2010).

Wie is Nienke naast haar werk?

“Heel veel sport”, vat Nienke haar hobby’s samen. Ze wielrent en mountainbiket, bokst, heeft (samen met haar man) een personal trainer, gaat graag met haar hond naar het bos én doet aan yoga. “Dat is een belangrijke uitlaatklep na een dag zitten en bellen.” Daarnaast wil ze een hobby van weleer weer oppakken: pianospelen. “Dan kan ik ook weer eens iets creatiefs doen, in plaats van alleen dat fysieke.”

Foto’s: Simone de Blouw