Delfzijl


 

Profiel
Wat veertig jaar geleden begon met een sodafabriek in het havengebied van Delfzijl, is tegenwoordig een sterk cluster van nauw verbonden chemiefabrieken en gerelateerde bedrijven. Samen zijn zij goed voor 15 procent van de chemische productie in Nederland.

Sterktes
Delfzijl is rijk aan aardgas en zout, waardoor de focus ligt op basischemicaliën als chloor en methanol. Ruimte is ruim voorradig, met nog 435 hectare vrij gebied. Logistiek zit het ook goed in Chemie Park Delfzijl, met zijn ligging aan de Noordzee, binnenvaart, snelwegen en spoor. En dan is er de onderlinge samenwerking, wat zich uit in gezamenlijke R&D, contracten en utilities.

Programma’s
In de chemie van de Eemsdelta ligt de focus sterk op vergroening van de chemie, zoals via de beoogde Dual Feed Bioraffinage Plant. Deze fabriek (vermoedelijke kosten: 150 miljoen euro) maakt groene producten uit suikerbieten of hout, vertelt clustercommissaris René Scheffers. “Er is hier een sterke agro-sector en sterke partijen als AkzoNobel en Cosun zijn erbij betrokken.” In 2020 moet de fabriek het levenslicht zien. “Als we dit niet voor elkaar krijgen, dan moeten we ophouden met het praten over de vergroening van de industrie in Nederland.”

Bovendien zijn er veel starters in de groene chemie actief, zoals met algen en syngas uit getorrificeerd hout en afval. En dan is er nog het grote project tussen Eneco, AkzoNobel en Groningen Seaports voor de productie van groene stroom.

Clusterversterking
De industrie in het Noorden kreeg – onder meer na de sluiting van Aldel – een pot met 40 miljoen euro via de Regionale Investeringssteun Groningen (RIG). Hiervan is al zo’n kleine 20 miljoen euro vergeven, weet Scheffers. “Mede hierdoor zijn 250 directe banen extra ontstaan, plus dat een groot aantal bedrijven in Delfzijl uitbreiden, zoals Zeolyst, PPG, Dow en Chemcon.”

Uitdagingen
Net als andere clusters spelen de hoge energiekosten de chemie in Groningen parten. Bovendien is de groei beperkt. De beste oplossing? “We moeten profiteren van onze positie en inzetten op vergroening van de chemie. Maar dan moet de overheid dat wel ondersteunen.”

Ambities
Volgens de Havenvisie 2030 wordt de Eemsdelta het meest groene én duurzame havencomplex van Nederland, onder meer via bioraffinage en duurzame energie. De clustercommissaris heeft er bovendien alle vertrouwen in dat over vijf jaar de bioraffinageplant écht in Delfzijl staat.