Chemelot


 

Profiel
In Sittard-Geleen zijn zo’n honderd (chemie)bedrijven, innovatieve start-ups en onderzoeks- en onderwijsinstellingen actief met chemie en materialen. Chemelot afficheert zich enerzijds als vestigingsplaats voor bedrijven als SABIC en OCI Nitrogen en anderzijds als onderzoeksterrein onder de noemer Brightlands Chemelot Campus.

Sterktes
Chemelot beschikt over drie unieke eigenschappen: een enorme hoeveelheid R&D, één koepelvergunning voor het hele terrein (zoals voor emissies) en een sterke integratie van alle bedrijven (onder meer via één organisatie voor alle utilities en services). Hierdoor is de onderlinge samenwerking op Chemelot veel hechter dan in andere chemieclusters.

Specialiteiten
Op Chemelot is veel kennis over polymeren, materialen, (bio)organische synthese, chemische engineering en analytische expertise. Daarnaast werken bedrijven op Chemelot samen en delen ze kennis via open innovatie.

Programma’s
“We zijn bezig om een gezamenlijke visie voor Chemelot te ontwikkelen, zoals voor duurzaamheid. Daar zitten heel mooie kansen om een structureel betere positie te realiseren”, vertelt Robert Adriaansens, director general affairs bij SABIC en op Chemelot actief als verbinder van bedrijven. Die vergroening is volgens hem mogelijk in de hele waardeketen: aan de voorkant met alternatieve grondstoffen en aan de achterkant met volledig nieuwe materialen. “Dat gebeurt al wel, maar dan op bedrijfsniveau.”

Clusterversterking
De in ontwikkeling zijnde Chemelot Visie moet het cluster versterken. Adriaansens: “Maar omdat we in de finale van dit proces zitten, kan ik nog niet veel van de inhoud vrijgeven.” Als tipje van de sluier: de nadruk komt nog meer te liggen op samenwerking, dus tussen industriële bedrijven, Brightlands Chemelot Campus en stakeholders zoals omwonenden.

Uitdagingen
De hoge energiekosten blijven het belangrijkste aandachtspunt, weet Adriaansens. “De kosten zorgen voor een achterstand op spelers in het Midden-Oosten en Noord-Amerika.”

Ambities
“Over vijf à tien jaar staan wij bekend als een van de meest innovatieve materialensites ter wereld”, blikt Adriaansens vooruit. Ook wil Chemelot rond die tijd een van de meest duurzame sites zijn. “Het is daarbij heel belangrijk om ons te focussen op de hele waardeketen. We moeten het energieverbruik van alle bedrijven optimaliseren, maar er zit veel meer potentie in de hele waardeketen. Welke nieuwe grondstoffen gaan we gebruiken en welke oplossingen verzinnen we voor grote problemen?”