100 jaar VNCI

Behind the scenes @Rotterdam

Datum 13 mei 2019

 

Tijdens de Behind the scenes @Rotterdam ervaar je welke oplossingen en kansen de chemie biedt. Kansen op het vlak van innovatie, infrastructuur, energietransitie en arbeidsmarkt.

Chemiebedrijven bieden die ochtend een kijkje achter de schermen en vertellen en laten zien hoe zij werken, wat voor innovaties zij ontwikkelen, wat zij maken en tot welke consumentenproducten dit leidt. In het middagprogramma nemen sprekers je mee door het heden naar de toekomst en in aparte sessies laten we (elkaar) zien hoe we aan de transitie werken. 

 

Het complete programma en aanmeldformulier zijn onderaan deze pagina te vinden.

 

 

Inschrijven voor dit event is niet meer mogelijk

 


Bekijk programma

 

Programma

08:30 - 09:00 uur | Inloop deelnemers

 

09:00 - 12:00 uur | Locatiebezoeken: een kijkje achter de schermen bij de bedrijven. Tijdens de rondleiding wordt antwoord gegeven op de oproep van Minister Wiebes: “Vertel wat u doet en maakt, welke rol jullie spelen in de economie en wat voor banen jullie bieden. Wat is jullie bijdrage aan innovatie, energietransitie en infrastructuur en arbeidsmarkt."

 

 • BP Raffinaderij Rotterdam richt zich voortdurend op een schone toekomst. Al meer dan vijftig jaar speelt de raffinaderij van BP in de Europoort een belangrijke rol in de productie en export van petrochemische (half-) fabricaten in Nederland en ver daarbuiten. Met een doorzet van 400.000 vaten per dag maakt deze raffinaderij deel uit van het economische kloppend hart van het Rotterdamse haven-en industriegebied. Dagelijks werken honderden veelal technisch geschoolde collega’s aan het veilig en betrouwbaar produceren van brandstoffen. Stookolie, diesel, benzine, kerosine, nafta en lpg, verlaten dagelijks in grote hoeveelheden de fabrieken. Wat bevindt zich achter deze wereld van hoge torens, immense opslagtanks, onmetelijke schepen, ingewikkelde (petro-)chemische processen? En wat brengt de toekomst met klimaatuitdagingen en -akkoorden? 
 • ExxonMobil is al sinds 1891 aanwezig in Rotterdam en heeft er een raffinaderij, een smeeroliefabriek en vier petrochemische fabrieken. De fabrieken van ExxonMobil in Rotterdam behoren tot de modernste en efficiëntste in hun soort. Ze worden regelmatig gerenoveerd en nieuwe technologische ontwikkelingen en inzichten zorgen ervoor dat installaties bij de tijd blijven. Er werken ongeveer 1300 eigen mensen en een veelvoud van aannemers en dienstverleners.  ExxonMobil maakt in Rotterdam brandstoffen onder de merknaam Esso en grondstoffen voor de chemische industrie. Met de investering van ruim 1 miljard in een nieuwe fabriek, worden er nu ook hoogwaardige smeermiddelen geproduceerd voor smering van o.a. elektrische auto’s en windmolens.
 • Midden in Rotterdam-Botlek produceert Huntsman Holland in haar fabrieken grondstoffen voor ongeveer 170 verschillende producttoepassingen. Je slaapt erop, je zit erop, je rijdt erin, je loopt erop, je isoleert je huis ermee en er groeien planten op. De mogelijkheden zijn eindeloos, vele eindtoepassingen leveren een bijdrage aan een duurzame samenleving. Huntsman zoekt daarnaast samen met haar leveranciers en co-siters naar innovatieve oplossingen en samenwerkingsverbanden waarmee we processen duurzamer kunnen maken. Zie wat chemie bij Huntsman betekent en hoe door chemische reacties en innovatieve productieprocessen de meest uiteenlopende producten gemaakt kunnen worden, geheel naar de specifieke wensen en eisen van de klant.
 • Shell Pernis is de grootste raffinaderij van Europa en speelt een belangrijke rol in de brandstofvoorziening van Nederland en de omliggende landen. Door klimaatverandering moeten we als samenleving minder CO2 uitstoten, en Shell Pernis wil aan die verlaging bijdragen. Kom langs en denk mee over de kansen voor Shell Pernis om de CO2-uitstoot te verlagen en tegelijkertijd te voldoen aan de energievraag.
 • LyondellBasell en Covestro hebben in september 2018 het Circular Steam Project (CSP) bekend gemaakt die wordt uitgevoerd op de Rotterdamse POSM (Propyleen Oxide Styreen Monomeer) productie locatie op de Maasvlakte in Rotterdam. Het is in zijn soort een van de grootste fabrieken ter wereld. LyondellBasell is verantwoordelijk voor de dagelijkse operatie. Het afvalwater van de plant wordt straks opgesplitst in twee delen: 60 procent gaat naar de verbrandingsinstallatie en 40 procent naar de biologische afvalwaterzuiveringsinstallatie. De bacteriën in de afvalwaterzuiveringsinstallatie produceren biogas waarop de twee bedrijven gedeeltelijk de verbrandingsinstallatie kunnen laten draaien. De hitte uit de verbrandingsinstallatie zetten de bedrijven om in stoom om de huidige plant van energie te voorzien. Hierdoor ontstaat volgens de bedrijven een circulair proces en hoeven ze niet alle stoom meer in te kopen bij Uniper. Ook blijft er zo’n 11 miljoen kilo zout over, dat kan worden verkocht aan de glas- en cementindustrie. Daarnaast verwachten LyondellBasell en Covestro de CO2-uitstoot met 140.000 ton per jaar te reduceren.
 • RDM Rotterdam is dé plek voor innovatie in de haven; Onder begeleiding van vaste gids Peter Blokdijk wandel je in het Innovation Dock langs de diverse innovatieve bedrijven en de onderwijsinstellingen Techniek College Rotterdam en de Hogeschool Rotterdam met de werkplaatsen en Living Labs van het RDM Centre of Expertise. Het RDM-terrein wordt in hoog tempo ontwikkeld tot dé plek voor innovatie in de haven. RDM Rotterdam vervult daarbij een cruciale rol in het verwezenlijken van ambities op het gebied van bedrijvigheid, innovatie, kennisopbouw, techniekpromotie, talentontwikkeling en de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven.
  (let op: begint om 09:30 uur)

 

12:00 - 13:00 uur | Lunch

 

13:00 - 13:10 uur | Start middagprogramma met dagvoorzitter Joost Hoebink en Bernard Wientjes, voorzitter Koninklijke VNCI

13:10 - 13:25 uur | Alice Krekt (Programmadirecteur Deltalinqs Climate Program) 

13:25 - 13:40 uur | Inleiding door Jeanette Baljeu (Gedeputeerde Zuid-Holland, lid Comité voor de Regio’s en voormalig havenwethouder in Rotterdam)

13:45 - 14:30 uur | Lezing professor John Grin (UvA): 'Hoe kunnen kennis en techniek helpen om sociale problemen op te lossen, in plaats van ze te creëren.' John Grin is hoogleraar beleidswetenschappen en systeem innovatie aan de Universiteit van Amsterdam, Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen, 
afdeling politicologie. Als fysicus wordt hij gedreven door een levenslange interesse in de relaties tussen kennis, technologie, maatschappij en beleid. Hij is voornamelijk geïnteresseerd in het begrijpen van de ‘politiek’ van kennis en techniek, en manieren om deze te analyseren; en over de vraag hoe kennis en techniek zouden kunnen helpen om sociale problemen op te lossen, in plaats van ze te creëren.

14:30 - 15:00 uur | Mini-masterclass 'Scientific Storytelling - Hoe vertellen wij als industrie ons verhaal' door Marloes ten Kate (Wetenschapsredacteur) 

 

15:00 - 15:15 uur | Korte pauze

 

15:15 - 16:15 uur | Break-out sessies

 

 • Break-out sessie - 1. Hoe vertellen wij als industrie ons verhaal 
  Na de workshop 'Scientific Storytelling' kun je boeiend en begrijpelijk een verhaal vertellen over de chemiesector aan de buurvrouw, de minister en de beoordelingscommissie. Daarnaast zijn de vaardigheden ook erg handig als je een subsidievoorstel schrijft, een lezing geeft aan vakgenoten of praat met een journalist. Marloes ten Kate heeft jarenlange ervaring als wetenschapsjournalist en presentatrice bij radio en TV. Ze gebruikt die ervaring in combinatie met vaardigheden uit het improvisatietheater om wetenschappers en technici* te helpen betere verhalen te vertellen.
  Deze break-out sessie zit vol, inschrijven hiervoor is niet meer mogelijk.
 • Break-out sessie - 2. Welke kansen biedt de energietransitie?
  Nu het 'Ontwerp van het Klimaatakkoord' er ligt wordt er veel over gecommuniceerd. Onlangs zijn de doorberekeningen doorgevoerd door het PBL en het CPB. Het akkoord is nog volop onderwerp van discussie, toch moeten bedrijven al wel in actie komen om voor het einde van dit jaar energiebesparingsplannen op te leveren. Caroline Kroes (Port of Rotterdam) en Martijn Broekhof (Hoofd Energie en klimaat, VNCI) gaan tijdens deze breakout-sessie in op de inzet van de haven en industrie tijdens het afgelopen jaar aan de industrie en regiotafel en wat betekent de uitkomst nu voor de industrie in Rotterdam? Welke voorbereidingen kunnen en moeten bedrijven treffen in afwachting van het definitieve akkoord en welke collectieve maatregelen zouden genomen kunnen worden. 
  Deze break-out sessie zit vol, inschrijven hiervoor is niet meer mogelijk.
 • Break-out sessie - 3. De lage CO2 footprint van pijpleidingen - in de chemie
  De verwachting is dat het aantal buisleidingenstraten in de toekomst zal toenemen. Transport van gassen en vloeistoffen door buisleidingen neemt met  een jaarlijkse hoeveelheid van 130 mln ton/jaar aardolie en chemische producten een groeiende plek in naast andere vervoersmodaliteiten in Nederland. Annemieke Doomen, Leidingenstraat Nederland (LSNed) zal hie rop ingaan. LSNed beheert het leidingentracé tussen de industriegebieden van Rotterdam en Moerdijk, in de richting van Vlissingen en Antwerpen. Daarnaast speelt het ondergrondse netwerk van energie infrastructuur ook een grote rol in het voorzien van de fabrieken van (circulaire) grondstoffen alsmede (bio) brandstoffen zoals waterstof en biogas. Een synergie en de infrastructuur tussen de bedrijven is van groot belang. De een zijn afval is de ander zijn grondstof. Vanuit LSNed en het Havenbedrijf Rotterdam zal Maike Akkers, programma manager energie infrastructuur, hier meer over vertellen.
 • Break-out sessie - 4. Werknemer van de toekomst
  Welke factoren drijven de nieuwe werknemers naar de haven en de chemie? En wat verandert dit bij de bedrijven zelf of wat moeten zij veranderen? De interactieve sessie wordt geleid door Onno de Vreede (Hoofd Innovatie & human capital, VNCI) i.s.m. Cees Alderliesten (Beleidsadviseur Onderwijs & Arbeidsmarkt, Deltalinqs).

 

16:15 - 16:30 uur | Afsluiting Behind the scenes door Arno Bonte (wethouder Duurzaamheid, Luchtkwaliteit en Energietransitie): 'het Rotterdamse verhaal'

 

16:30 - 17:30 uur | Hapje & drankje